Foametea va afecta 3 miliarde de oameni in 2100, din cauza incalzirii globale

Incalzirea globala va cauza o criza alimentara care va afecta jumatate din populatia globului, avertizeaza cercetatorii americani, informeaza Reuters.
Criza alimentara se va resimti cel mai mult in regiunile tropicale si subtropicale care sunt deja afectate de saracie si foamete, au specificat cercetatorii in revista Science.

"In regiunile temperate, recordurile din anotimpurile cele mai calde vor reprezenta noua norma a temperaturilor, in cele mai multe dintre locuri”, au declarat David Battisti, profesor si cercetator la Universitatea din Washington si Rosamond Naylor, directoral departamentului de Siguranta Alimentara si de Mediu din cadrul Universitatii Stanford din California intr-un studiu comun.

Studiul a folosit observatii directe corelate cu datele produse de 23 de modele de clima globala. Potrivit studiului, probabilitatea ca pana in 2100 temperaturile joase din regiunile subtropicale si tropicale sa fie mai mari decat maximele din prezent este de 90%.

Acestia au mai adaugat ca torida vara a anului 2003 din Europa a fost o mica incursiune in ceea ce se va intampla in continuare, cand incalzirea va fi generalizata si anume o scadere in productia alimentara si o crestere a mortalitatii, cauzate de arsita.

Temperaturile record se resimt cel mai mult pe culturile de porumb si pe cele de pomi fructiferi, recoltele fiind coapte cu 10 pana la 20 de zile mai repede. In Italia si Franta de exemplu recolta de porumb a scazut intre 30 si 36% in 2003.

Caldura afecteaza si turmele de animale, solul este uscat si se foloseste o cantitate mai mare de apa in agricultura.

Cercetatorii avertizeaza ca daca pe durata unui an consecintele unei secete pot fi gestionate, nu va mai fi posibil cand temperaturile foarte ridicate vor fi la ordinea zilei.

"In viitor nu vor mai fi alternativele actuale pentru productia alimentara”, a declarat Rosamond Naylor.

Potrivit cercetatorilor, trei miliarde de oameni vor fi cei mai afectati de criza alimentara. Acestia au incurajat inceperea cultivarii unor recolte mai rezistente la caldura pentru a preveni foametea in viitor.

"Sute de alte milioane de oameni vor cauta hrana, pentru ca ea nu se va mai gasi acolo unde o gasesc de obicei”, a mai adaugat David Battisti.
 

spot_img

Ultimele știri