Tarile UE lanseaza patrule maritime comune, in lupta pentru salvarea speciilor aflate pe cale de disparitie. Agentia Comunitara pentru Controlul Pescuitului coordoneaza, in cadrul celei mai mari campanii impotriva pescuitului excesiv desfasurate pana acum, actiunile din Marea Mediterana si Atlanticul de Est la care participa circa 50 de nave de patrulare, 16 aeronave si 30 de inspectori, pentru a reduce capturile de ton rosu, specie aflata pe cale de disparitie. Campania se desfasoara cu participarea a sapte tari: Cipru, Franta, Grecia, Italia, Malta, Portugalia si Spania.
In luna februarie, cinci vase asistate de o aeronava de supraveghere au pornit catre Marea Baltica. Misiunea lor era sa stopeze pescuitul excesiv al codului, specie care popula candva masiv apele reci, dar se afla acum pe cale de disparitie.
Pe parcursul a doua saptamani, inspectori din Danemarca, Polonia, Lituania si Suedia au efectuat 112 vizite-surpriza, fie imbarcandu-se pe vasele aflate in larg, fie verificandu-le la revenirea in port. Au fost identificate zece cazuri de incalcare a legislatiei, in special prin declararea unor capturi inferioare cantitativ.
Operatiunea a fost organizata de Agentia Comunitara pentru Controlul Pescuitului, care mobilizeaza tarile UE in lupta pentru a pune capat pescuitului ilegal. Agentia a fost infiintata in anul 2005, datorita preocuparilor pentru lipsa de uniformitate in modul de aplicare a cotelor pentru capturi si a altor norme. Are un buget anual de 5 milioane de euro si un personal de aproape 50 de angajati.
Pana in prezent, agentia a coordonat circa 20 de astfel de misiuni, desfasurate in principal in Marea Baltica si Marea Nordului, dar nu numai.
Agentia si-a inaugurat, la 19 iunie 2008, noul sediu general din Vigo, Spania. UE este cel de-al treilea producator din lume in sectorul pescuitului si acvaculturii, fiind in acelasi timp unul din principalii exportatori de produse din peste cu valoare ridicata. Majoritatea capturilor de peste la nivel comunitar se realizeaza in Atlanticul de Est si Marea Mediterana.