Florile aruncate pe Gange, transformate în bețișoare parfumate

În fiecare an, 8 milioane de tone de flori sunt aruncate în râul Gange, devenit astfel unul din cele mai poluate râuri din lume. O antrepriză socială din India a găsit o soluție: transformă aceste flori în bețișoare parfumate și în săpunuri.

Florile aruncate pe Gange, transformate în bețișoare parfumate

Gangele, cel mai mare râu din India și cea mai importantă sursă de apă proaspătă pentru această țară, este unul din cele mai poluate râuri din lume. Pe lângă apa reziduală din gospodării și din diferite industrii, în râu ajung și multe deșeuri solide, printre care 8 milioane de tone de flori pe an.

„Pentru că suntem hinduși, mergem la temple și le oferim zeilor noștri flori. În momentul în care aceste flori au fost oferite zeilor, ele devin sacre și nu pot fi aruncate în coșul de gunoi. Așa că, potrivit obiceiurilor religioase, florile sunt aruncate în râul Gange”, explică Ankit Agarwal, co-fondatorul antreprizei sociale HelpUsGreen.

bottegaverde.ro
Arsenicul, plumbul și cadmiul din pesticidele și insecticidele utilizate la creșterea acestor flori, alături de alți poluanți, afectează sănătatea a milioane de indieni prin intermediul bolilor transmise prin apă, cum ar fi dizenteria, holera, hepatita și diareea (principalele cauze ale mortalității infantile în India).

Ankit Agarwal și prietenul său din copilărie, Karan Rastogi, au găsit o soluție la această problemă: în 2015 au înființat antrepriza socială HelpUsGreen prin care colectează florile direct de la temple și le transformă în produse 100% organice. La început, reușeau să adune doar 12 kilograme pe zi, pentru că oamenii nu aveau încredere în ei. După o lună, colectau 80 de kilograme pe zi, iar acum camioanele lor duc direct la stație 1,5 tone de flori în fiecare zi (stația are o capacitate de 8,7 tone).

Florile aruncate pe Gange, transformate în bețișoare parfumate

„Aceste flori sunt tratate pentru a fi înlăturate toate pesticidele și insecticidele, apoi transformate în produse. Facem bețișoare parfumate fără cărbuni, săpunuri, iar acum lansăm o alternativă biodegradabilă la ambalajele din polistiren”, a mai spus Ankit Agarwal.

Pe lângă impactul pozitiv pe care această inițiativă îl are asupra sănătății oamenilor și a planetei, HelpUsGreen are și o componentă socială, pentru că angajează femei din medii defavorizate, cărora le oferă salarii corecte.

„Mă întristez când văd râul Gange în starea în care e acum și simt că asta trebuie să se schimbe”, a mai zis Ankit.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=prhO81-TRJM]

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri