Finanțele durabile vor fi „obiectivul principal” al fazei de recuperare postvirus

În luptă lor împotriva pandemiei, țările europene „nu trebuie să piardă din vedere” obiectivul UE privind neutralitatea climatică, a reamintit Comisia Europeană.

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Executivul UE a lansat o consultare publică cu privire la „Strategia de finanțare durabilă reînnoită”, parte a unui pachet de 1 trilioane de euro pentru a face economia europeană mai ecologică până în 2030.

În prezent ne luptăm cu focarul de coronavirus, dar nu trebuie să pierdem din vedere obiectivele noastre de durabilitate pe termen lung, inclusiv ca Europa să fie neutră pentru climă până în 2050. Crearea unei economii mai durabile și mai rezistente va fi un punct cheie al fazei de recuperare, iar Strategia de finanțare durabilă reînnoită va fi esențială pentru mobilizarea capitalului mult necesar”, a spus Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.

Strategia reînnoită va viza stimularea investițiilor ecologice prin integrarea completă a „riscurilor climatice și de mediu în sistemul financiar”, a indicat Comisia, afirmând că are drept scop adoptarea planului actualizat de finanțare ecologică în a doua jumătate a anului 2020.

Și, în timp ce toată atenția se concentrează pe pandemie, obiectivele climatice și de mediu pe termen lung ale Uniunii Europene rămân la fel de relevante astăzi ca înainte de criză, spune executivul UE.

Focarul de coronavirus în curs de desfășurare evidențiază nevoia critică de a consolida viabilitatea și rezistența economiilor noastre în viitor”, a declarat Comisia.

La un summit din 26 martie, liderii UE au solicitat executivului UE să înceapă să pregătească „un plan de recuperare cuprinzător” care să integreze și tranzițiile ecologice și digitale.

Șeful UE în domeniul climei, Frans Timmermans, s-a angajat de atunci să „lucreze spre o redresare ecologică”, considerând sursele de energie curate ca având un rol crucial în tranziție.

Strategia se va baza pe inițiativele anterioare, cum ar fi Planul de acțiune al Comisiei pentru finanțarea creșterii durabile din 2018 și rapoartele Grupului de experți tehnici pentru finanțe durabile (TEG), a spus executivul UE.

Strategia de finanțare durabilă va juca un rol important pe măsură ce Europa trece de la stabilizare la fazele de stimulare și recuperare, asigurându-se că recuperarea este ecologică și durabilă, în conformitate cu viziunea expusă în cadrul Acordului Verde European”, a declarat Kate Levick, lider al programului de finanțări durabile al E3G, un think tank pentru climă.

Noua strategie „propune o dimensiune globală ambițioasă, cu un rol puternic pentru mecanismele financiare externe ale Europei”, a spus Levick.

Elementul internațional al noii abordări strategice a Europei este extrem de binevenit. Acțiunea multilaterală este esențială pentru direcționarea fluxurilor financiare către locul în care sunt necesare și pentru consolidarea rezilienței în sistemul financiar ”, a mai adaugat Levick.

Consultarea publică este disponibilă online și este deschisă până la 15 iulie 2020.

spot_img

Ultimele știri