Finanțări de 2,66 mld. euro pentru fermieri ce protejează mediul

Agricultorii care sunt obligați (prin apartenența terenurilor la zone protejate) sau aleg să protejeze biodiversitatea, să îmbunătățească sau să păstreze calitatea solului și a apei sau iau măsuri pentru diminuarea schimbărilor climatice pot beneficia de subvenții europene substanțiale, oferite pentru perioada 2014-2020.

agricultură ecologică greenpeace.org
Foto: Greenpeace.org

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunțat ieri că va oferi finanțări în valoare totală de 2,66 miliarde de euro fermierilor care dețin terenuri situate în zone eligibile pentru măsurile de mediu şi climă ale Planului Național de Dezvoltare Rurală.

Prin acest plan dezvoltat la nivelul Uniunii Europene, autoritățile române pot oferi subvenții agricultorilor care optează pentru metode și tehnologii mai puțin poluante pentru mediu, celor care practică o agricultură ecologică sau celor care dețin terenuri aflate în zone protejate. De exemplu, cei care aleg să folosească utilaje ușoare pe pajiști cu înaltă valoare naturală primesc 21 de euro/ ha/ an, pe când cei care cultivă vii după principiile agriculturii ecologice pot primi până la 479 de euro/ ha/ an.

Ministerul a pus la dispoziția celor interesați o serie de ghiduri care să îi ajute să acceseze finanțările.

Subvențiile pentru fermierii eco-responsabili, încă din 2007

Nu este pentru prima dată când România beneficiază de finanțări pentru măsurile de mediu şi climă, prin Planul Național de Dezvoltare Rurală. O primă tranșă a fost acordată pentru perioada 2007-2013, iar reprezentanții ministerului au justificat decizia continuării finanțărilor:

Noul pachet de măsuri de mediu și climă reprezintă un instrument pus la dispoziția Statelor Membre pentru promovarea utilizării eficiente a resurselor, precum și pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii în agricultură și zonele rurale, în concordanță cu obiectivele stabilite prin Strategia Europa 2020.

Potrivit autorităților, „începând cu anul 2007, România a beneficiat de sprijin în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) a UE pentru dezvoltarea rurală, cu scopul creşterii competitivităţii sectorului agro-alimentar şi forestier, diversificarea activităților în spațiul rural şi scăderea dependenţei populaţiei de activităţile agricole, precum şi pentru îmbunătăţirea mediului şi a spaţiului rural”.

Din 2007, au primit finanțări cei care dețineau terenuri în zone montane defavorizate. Din 2008, au obținut subvenții și alți proprietari de terenuri din zone defavorizate, dar și cei care au ales metode mai puțin dăunătoare pentru mediu. Astfel, în perioada 2008-2015, au fost efectuate plăţi de aproximativ 3,47 miliarde de euro. Cu ajutorul lor, s-a menținut biodiversitatea pe o suprafață de peste 6 milioane de hectare, calitatea solului – pe 864.000 de hectare, iar calitatea apei – pe 2 milioane de hectare. În plus, s-au reactivat 6 milioane de hectare și s-au diminuat schimbările climatice prin măsuri aplicate pe 1,5 milioane de hectare.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri