Finantarea proiectelor de mediu, o prioritate EU Office BCR

text de Ramona Ivan

Dupa integrarea in Uniunea Europeana, Romania va beneficia in perioada 2007-2013 de finantari europene de aproximativ 30 de miliarde de euro, alocate prin intermediul fondului european de dezvoltare regionala, fondului social european, fondului de coeziune si fondului european pentru agricultura si dezvoltare rurala. Scopul este sprijinirea regiunilor mai putin dezvoltate si reducerea decalajelor existente intre Uniunea Europeana si Romania, finantarea proiectelor majore de infrastructura in domeniul mediului si al transporturilor, al dezvoltarii capitalului uman si al cresterii competitivitatii pe piata muncii, al implementarii obiectivelor politicii agricole comune.

In ceea ce priveste reducerea cantitativa si calitativa a decalajului existent cu privire la infrastructura de mediu a fost conceput Programul Operational Sectorial de Mediu (POS Mediu), bazat pe obiectivele si prioritatile politicilor de mediu si de dezvoltare a infrastructurii ale Uniunii Europene, reflectand atat obligatiile internationale ale Romaniei, cat si interesele specifice nationale, in stransa corelatie cu obiectivele nationale strategice prevazute atat in Planul National de Dezvoltare (PND) 2007-2013, cat si in Cadrul National Strategic de Referinta.

Obiectivul global al POS Mediu il constituie protectia si imbunatatirea calitatii mediului si a standardelor de viata in Romania, contribuind, in acelasi timp, la conformarea cu acquis-ul comunitar. Implementarea programului va conduce la cresterea calitatii serviciilor publice de apa, canalizare, salubritate si termoficare, tinand cont de principiul dezvoltarii durabile si de aplicarea principiului "poluatorul plateste".

POS Mediu este cel mai important program de finantare a infrastructurii municipale de mediu si continua investitiile din perioada de preaderare (PHARE, ISPA, SAPARD, SAMTID, LIFE), care au sprijinit tarile beneficiare in vederea alinierii standardelor lor de mediu la cele ale Uniunii Europene si familiarizarii acestora cu politicile si procedurile aplicate de Fondurile Structurale si de Coeziune ale UE.

Activitatile cuprinse in POS Mediu genereaza oportunitati privind:
– utilizarea fondurilor UE ca o contributie importanta pentru imbunatatirea standardelor de mediu in Romania;
– dezvoltarea unor planuri de investitii pe termen lung in conditiile dezvoltarii durabile;
– adoptarea abordarii "productie mai curata", ce duce la cresterea eficientei utilizarii resurselor si a energiei;
– oportunitatile pentru investitii private si comert;
– dezvoltarea unei piete viabile de reciclare a deseurilor/materiei prime rezultate din procesarea deseurilor;
– introducerea surselor regenerabile de energie;
– dezvoltarea potentialului turistic;
– dezvoltarea turismului ecologic.
Aceste oportunitati vor putea fi valorificate adecvat prin finantari sustinute atat in cadrul celorlalte programe operationale (POS Cresterea Competitivitatii Economice, POS Dezvoltarea Resurselor Umane, Programul Operational Regional), cat si in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala.

Pentru a putea face fata cerintelor impuse de noile reglementari privind accesarea fondurilor structurale si de coeziune puse la dispozitie in cadrul programelor mentionate trebuie ca fiecare beneficiar al unui proiect ce solicita finantare din fonduri europene sa indeplineasca simultan minimum trei conditii:
– sa aiba o idee de proiect – urmarind necesitatile de dezvoltare ale organizatiei sale;
– sa fie foarte bine informat – sa stie cui sa se adreseze pentru a cere informatii – sa cunoasca entitatile implicate in derularea procesului, regulile privind accesarea fondurilor – procedurile aplicabile, criteriile de eligibilitate privind candidatii si proiectele;
– sa detina sursele proprii necesare demararii proiectului.
In aceste conditii, parteneriatul cu o banca poate fi hotarator in derularea fondurilor europene postaderare, iar Banca Comerciala Romana (BCR) este pregatita sa joace un rol important in procesul absorbtiei de catre Romania a acestor fonduri.

BCR este alaturi de clientii sai, actuali sau potentiali, in toate etapele realizarii unui proiect finantat din fonduri europene – de la pregatirea documentatiei pana la finalizarea implementarii acestuia.
Astfel, intreprinzatorii vor beneficia de:
– experienta BCR in derularea programelor cu finantare externa, fonduri preaderare, fonduri bugetare, din 1992 pana in prezent banca deruland peste 90 de programe in valoare de peste 4,4 miliarde euro;
– reteaua extinsa de unitati a bancii;
si de:
– experienta Grupului Erste Bank in tari precum Cehia, Ungaria, Slovacia.

BCR pune la dispozitia clientilor sai o gama larga de produse si servicii, pentru toate momentele- cheie ale unui astfel de proiect:

1. La Pregatirea proiectului: prin echipele sale specializate, atat la nivel central, cat si local, ca si prin intermediul firmelor de consultanta recomandate, BCR poate oferi unui solicitant de finantare informatii privind schemele de finantare disponibile, criteriile de eligibilitate si selectie ce vor fi aplicate, modalitatile de pregatire a proiectului si de obtinere a prefinantarii si/sau cofinantarii din partea bancii.

2. La Finantarea proiectului: BCR poate acorda solicitantului de finantare nerambursabila: prefinantarea proiectelor – credite punte, cofinantarea proiectelor pentru acoperirea surselor proprii ale beneficiarului, finantarea cheltuielilor neeligibile, acoperirea cheltuielilor cu TVA pana la rambursarea acesteia, asistenta in intocmirea documentatiei de credit.

3. La Implementarea proiectului: BCR ofera produse si servicii de tipul: conturi speciale necesare derularii fondurilor aferente proiectului; consultanta privind aplicarea procedurilor de achizitie si incheierea si derularea contractelor comerciale; emiterea de scrisori de garantie de par ticipare la licitatie, avans, buna executie, operatiuni de plati si decontari, consultanta financiar-bancara.

Plecand de la lectiile invatate din implementarea fondurilor de preaderare, privind procedurile complexe avute in vedere in elaborarea si implementarea proiectului; primirea fondurilor nerambursabile cu mult dupa efectuarea cheltuielilor (circa 60 de zile), constatarea ulterioara a efectuarii platilor din surse proprii, a neeligibilitatii unor cheltuieli, dorim sa subliniem avantajele care decurg din parteneriatul cu EU Office BCR:

Informarea permanenta privind schemele de finantare disponibile, in cadrul carora se vor putea depune propunerile de proiecte;
Elaborarea corecta a documentatiei de finantare nerambursabila prin consultanta oferita de banca sau de firme specializate recomandate de aceasta;
Risc minim de solicitare de rambursare a unor fonduri considerate ca fiind utilizate necorespunzator.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri