Ministrul Mediului: Vom finanța completarea sistemelor de colectare și sortare a ambalajelor

Completarea sistemelor de colectare și sortare a ambalajelor gestionate atât de operatori privați, cât și de autorități publice locale, va fi finanțată de către Administrația Fondului pentru Mediu, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Gunoiul, sub lupă. Cu ce probleme se confruntă actorii principali în colectarea selectivă

„Dincolo ce aceste directive europene, ce putem face noi prin AFM și prin PNRR (n.r. Planul Național de Redresare și Reziliență) este să finanțăm pe de o parte completarea sistemelor de colectare și de sortare, astfel încât industria să fie beneficiara unor cantități mai mari de produse de o calitate mai bună pentru reciclare. Este cel mai important, din punctul meu de vedere, eficientizarea SMID-urilor, eficientizarea sistemelor de colectare și celor de sortare, astfel încât să asigurăm acel necesar pentru industrie”, a precizat ministrul în conferința Green Report „Directiva Single Use Plastic. Impact și implementare la nivel național”.

În plus, acesta a adăugat că în paralel vor fi continuate programele de investiții în capacități de reciclare.

„Aici trebuie să extindem raza acțiunilor noastre, să creștem sumele care sunt disponibile pentru companii și să asigurăm aprobarea acelor scheme de ajutor de stat prin consiliul concurenței”, a mai spus Tanczos.

Declarațiile au avut loc în contextul discuțiilor din cadrul conferinței despre Directiva Single Use Plastic privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului. 3 iulie 2021 reprezintă data limită pentru implementarea Directivei, iar România nu a anunțat până în acest moment niciun proiect de implementare a măsurilor expuse în Directivă.

Având în vedere categoriile de produse pentru care Directiva introduce obligații, noile prevederi legale vor avea un impact semnificativ asupra multor industrii care vor resimți efectul costurilor suplimentare ce le vor fi impuse (producătorii de băuturi carbogazoase  sau care îmbuteliază apă de băut, operatorii din industria tutunului, comercianții care introduc pe piața națională produse din plastic de unică folosință, restaurantele de tip fast-food).

Citește și: 

Alin Vișan, ARAM: “Obiectivele sistemului garanție-returnare trebuie gândite în completarea celor de colectare și reciclare pe care le are România”

Andrei Dumitra, CTE: Trebuie o strategie națională pe termen lung privind colectarea deșeurilor

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri