Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va acorda finanțări de până la 900.000 de lei pentru amenajarea unor destinații eco-turistice și pentru promovarea unor astfel de inițiative. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi pe site-ul AFM și se va afla în dezbatere publică timp de 10 zile.
Pentru această linie de finanțare, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a alocat 20 de milioane de lei din fondurile AFM. Vor putea aplica unitățile administrativ-teritoriale, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale, operatorii economici, muzeele, instituțiile din sistemul de cercetare-dezvoltare și instituțiile de învățământ superior acreditate. Reprezentanții lor pot depune proiecte destinate amenajării sau promovării unei arii protejate din România și pot cere pentru aceasta maximum 900.000 de lei.
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer, a explicat de ce a fost creat programul:
România are un potențial ecoturistic imens: 25% din teritoriul țării noastre este arie naturală protejată. Cu toate astea, destinațiile turistice de acest fel sunt fie necunoscute de populație, fie greu accesibile în lipsa unei infrastructuri minime de acces. Programul nostru acoperă aceste lipsuri și poate revitaliza ariile protejate si zonele cu valoare naturală din țara noastră prin trasee tematice bine delimitate și prin includerea lor într-un circuit generator de beneficii în sectorul economiei verzi, atât în zonele fără istoric economic dar și în cele în care economia convențională nu mai poate funcționa.
Ce fel de proiecte de eco-turism vor fi finanțate
Prin intermediul programului, MMAP își propune să finanțeze, pe de o parte, realizarea infrastucturii de acces nemotorizat, precum poteci tematice, podețe pentru activități de cicloturism, călărie, caiac-canoe, trasee de aventură, via ferrata (trasee montane prevăzute cu cabluri, scări și poduri metalice), dar și infrastructura aferentă acestora – rasteluri pentru bicicletă, locuri de adăpost și hrană pentru cai, debarcader, refugii alpine etc.
De asemenea, se va acorda finanțare pentru realizarea de puncte de informare turistică și protecția mediului/refugii, amenajarea peșterilor, centrelor de vizitare, realizarea și refacerea traseelor de drumeție. În plus, destinațiile eco-turistice pot fi dotate cu observatoare pentru faună, puncte de belvedere, semnalizarea traseelor sau instalații în aer liber de interpretare a naturii.
Destinațiile eco-turistice vor fi promovate prin website-uri, newsletter, hărți pe suport de hârtie sau digital, aplicații pentru telefoane și alte dispozitive mobile, monitoare de tip touch screen etc.
Ghidul de finanțare al programului a fost publicat astăzi, 7 noiembrie 2016, pe site-ul AFM și se va afla în dezbatere publică timp de 10 zile. Cei interesați pot trimite sugestiile pe adresele de e-mail: nina.ofiteru@afm.ro sau secretariat@afm.ro.