Acest mic dispozitiv purifică apa murdară în 20 de minute și poate salva milioane de vieți

Oamenii de știință au dezvoltat un dispozitiv minuscul de dimensiunea unui timbru poștal, care poate distruge 99.99% din bacteriile din apă în doar 20 de minute.

Experimentul a fost făcut de cercetătorii de la Universitatea Stanford din Statele Unite și a fost prezentat în publicația „Nature Nanotechnology”.

Dispozitiv purificare apa_Stanford University
Sursa: Universitatea Stanford

Lumina Soarelui, soluție și sursă de inspirație

Expunerea la lumina soarelui poate curăța în mod natural apa contaminată, deoarece razele ultraviolete bombardează germenii. Acest proces de distilare poate dura, însă, până la 48 de ore.

Noul dispozitiv dezvoltat de cercetătorii din Statele Unite ale Americii valorifică mult mai bine spectrul mai larg al razelor solare și grăbește procesul de curățare și filtrare a apei.

“Dispozitivul arată ca un mic dreptunghi din sticlă neagră. Noi doar l-am aruncat în apă și apoi am poziționat totul sub razele de lumină, iar Soarele a făcut toată treaba”, explică Chong Liu, cercetatorul principal de la Universitatea Stanford.

Partea vizibilă a spectrului luminii este cea care folosește 50% din energia Soarelui. Mult mai mult decât în cazul razelor ultraviolete, care folosesc doar 4%. Această parte vizibilă a luminii solare atrage electroni în stratul exterior al dispozitivului, care conține bisulfură de molibden(folosită în mod frecvent ca lubrifiant industrial) și care provoacă reacția chimică în apă.

tiny-water-purifier-clean-technology-hero_Stanford University
Sursa: Universitatea Stanford

 

Cum se realizează curățarea apei

Dispozitivul de purificare a apei conține straturi microscopice de nanocelule, care atunci când sunt expuse în apă și la lumina solară, produc un dezinfectant natural – peroxid de hidrogen, mult mai cunoscut sub denumirea de apă oxigenată.  Peroxidul de hydrogen și alti dezinfectanți sunt generați din aceste reacții, ceea ce duce la curățarea germenilor din apă.

Privit la microscop, materialul învelișului dispozitivului pare că este realizat din multi pereți de bisulfură de molibden, apropiați strâns unii de alții ca un labirint deasupra dreptunghiului de sticlă. De la mai mare distanță, se aseamănă cu amprenta unui deget.

tiny-water-purifier-clean-technology-body-diagram_of_water_purifier.jpg__1180x885_q85_crop_subsampling-2_upscale

Sursa: Universitatea Stanford

Un factor important care poate face această tehnologie viabilă este că bisulfura de molibden se produce cu costuri mici. În plus, se fac economii și prin economisirea carburanților care acum sunt folosiți pentru alte metode de purificare, pentru că noua tehnologie nu necesită încălzirea apei înainte.

Peste 600 milioane de persoane nu au acces la apă potabilă

Acest mic dispozitiv poate fi o soluție pe termen lung pentru curățarea apei din zonele defavorizate. Este sustenabil, fiind alimentat exclusiv de lumina soarelui.

 

“Chiar funcționează! Intenția noastră este să rezolvăm problemele legate de poluarea mediului înconjurător, astfel încăt lumea sa trăiască mai bine” mai spune cercetătorul de la Stanford unviersity, Chong Liu.

În timp ce apa potabilă proaspătă și pură este ceva ce mulți dintre noi o primesc de-a gata, nu este și cazul pentru peste 650 milioane de persoane de pe Glob. Se estimează că în fiecare zi, 800 de copii mor din cauza lipsei accesului la surse de apă potabilă. Situație care ar trebui să se schimbe odată cu aceste inițiative și invenții. Până când dispozitivul va fi lansat pe piață și folosit de public, mai este multă treabă pentru echipa de cercetători de la Stanford. Au fost testate deocamdată doar 3 tulpini de bacterii. Iar învelișul nu este eficient în momentul acesta împotriva poluanților chimici.

 

spot_img

Ultimele știri