Filtrele de țigări sunt o amenințare mai mare pentru oceane față de paiele de plastic

În ultimii ani, activiştii de mediu şi-au concentrat acţiunile pentru reducerea consumului de plastic şi în special al pungilor și paielor de plastic pentru că sunt o sursă de poluare pentru oceane. Însă, exisă un alt obiect care contaminează apele lumii şi care a trecut neobservat până acum – filtrul de ţigară, potrivit euronews.com.

Un lider din industria tutunului, un legislator din California și o organizație de surfing la nivel mondial sunt printre cei care argumentează că filtrele de țigări ar trebui să fie interzise. Campania în devenire speră să fie susținută și să se răspândească rapid prin unirea forțelor activiștilor de mediu cu cei care luptă pentru sănătatea umană.

„Este destul de clar că filtrele nu aduc nici un beneficiu pentru sănătate, ci sunt doar un instrument de marketing și fac fumatul să fie mai ușor pentru oameni”, a declarat Thomas Novotny, profesor de sănătate publică la Universitatea de Stat din San Diego. „Este, de asemenea, un poluator major, cu toate deșeurile de plastic. Pentru mine este absolut evident că nu putem continua să permitem acest lucru”.

Un senator din statul din New York a scris un proiect de lege care să dorea să se aplice o reducere pentru filtrele returnate la centrele de răscumpărare, însă această idee a stagnat. Oraşul San Francisco a făcut cel mai mare pas – a impus o taxă de 60 de cenţi pe pachet pentru a strânge aproximativ 3 milioane de dolari pe an pentru a ajuta la acoperirea costurilor de curățare a filtrelor de țigări aruncate.

Filtrele de țigară au căzut și în vizorul uneia dintre cele mai mari organizații anti-fumat din SUA, „Truth initiative”. Organizația folosește fonduri de la o înțelegere legală între procurorul general și companiile de tutun pentru a crea campanii cu mesaje dure împotriva fumatului.

Studiu: țigările electronice pot modifica ADN-ul și pot crește riscul de cancer

Nu e de mirare că țigările au atras atenția activiștilor de mediu. Marea majoritate a celor 5,6 trilioane de țigări fabricate în fiecare an în lume au filtre din acetat de celuloză, o formă de plastic care se descompune într-un deceniu sau chiar mai mult de atât. Câte două treimi din aceste filtre sunt aruncate iresponsabil în fiecare an, potrivit lui Novotny, care a fondat proiectul Cigarette Butt Pollution Project.

Ocean Conservancy sponsorizează campanii de curățare a plajelor în fiecare an, începând cu anul 1986. De 32 de ani consecutivi, filtrele de țigări au fost cele mai multe deșeuri colectate pe plajele lumii, cu un total de peste 60 de milioane adunate în acest interval. Aceasta reprezintă aproximativ o treime din totalul deșeurilor colectate, mai mult decât ambalajele din plastic, recipientele, capacele pentru sticle, veselă și sticlele, combinate.

Oamenii uneori aruncă gunoaiele direct pe plaje, dar, mai des, deșeurile ajung în oceane prin intermediul nenumăratelor canale de scurgere, râuri și fluvii din întreaga lume. Deșeurile se dezintegrează adesea în microplastice și consumate de speciile sălbatice. Cercetatorii au descoperit bucăți de plastic în aproximativ 70% din păsările marine și 30% din țestoasele de mare.

Filtrele aruncate, de obicei, conțin fibre sintetice și sute de substanțe chimice utilizate pentru tratarea tutunului, a declarat Novotny.

„Avem nevoie de cercetări mai detaliate pentru a determina ce se întâmplă exact cu toate aceste deșeuri. Întrebarea finală este ce impact au asupra sănătății omului”,  a declarat Nick Mallos, directorul campaniei Trash Free Seas inițiată de Ocean Conservancy.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri