Aproape jumătate de milion de persoane au fost evacuate în apropierea capitalei Filipine, Manila, după ce vulcanul Taal a aruncat cenușă până la 14 kilometri în aer. Școlile și birourile din Capitală au fost închise, iar oamenii sunt sfătuiți să nu iasă din case pentru că cenușa vulcanică este foarte periculoasă pentru sănătate.
Foto: Juvy Lee Lucero
Vulcanul Taal, aflat la aproape 60 de kilometri de capitala Manila, de pe insula Luzon, este unul dintre cele mai active din țară. Institutul Filipinez de Vulcanologie și Seismologie a dat o alertă de nivel patru, ceea ce înseamnă că o erupție explozivă poate avea loc oricând, în următoarele ore sau zile. Cel mai înalt grad este cinci, care indică faptul că o erupție are deja loc.
„Viteza cu care s-a intensificat activitatea vulcanului Taal ne-a luat prin surprindere”, a declarat Maria Antonia Bornas, cercetător principal în cadrul Institutului de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine, pentru Reuters. „Am identificat prezenţa magmei. Se află încă la adâncime, nu a ajuns la suprafaţă. Ne putem aştepta la o erupţie periculoasă în orice moment.”
https://www.facebook.com/PhilippineSTAR/videos/2325505537740326/
Vulcanul nu este unul foarte mare, dar este considerat unul dintre cele mai periculoase din lume, din cauza numărului mare de persoane care locuiesc în apropierea sa. În zona vulcanică – pe o rază de 17 kilometri în jurul vulcanului – trăiesc peste 450.000 de persoane, potrivit Biroului Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare. Însă, în toate cele 10 localități din jurul vulcanului (și mai departe de zona vulcanică) trăiesc aproape 760.000 de persoane.
În localitatea învecinată Talisay Batangas, viceguvernatorul Mark Leviste a relatat că ploaia a transformat cenuşa în noroi, ceea ce a dus la evacuarea unui număr mai mare de rezidenţi din comunităţile izolate cu ajutorul camioanelor.
„Nu avem electricitate. Alimentarea cu apă a fost de asemenea sistată, aşa că avem nevoie de apă potabilă”, a spus acesta. „Sunt necesare măști faciale”.
Școlile și clădirile de birouri din Manila sunt închise luni, iar locuitorii sunt sfătuiți să rămână în case sau, dacă trebuie să iasă, să poarte măști.
Zborurile de pe aeroportul internaţional din Manila au fost reluate parţial, potrivit autorităţilor, după ce aproximativ 240 de curse au fost amânate sau anulate duminică.
Unul dintre cei mai activi vulcani din Filipine, Taal, a erupt de peste 30 de ori în ultimele cinci secole, cel mai recent în 1977. În urma unei erupţii din 1911, 1.500 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar cea produsă în 1754 a durat mai multe luni.
https://www.facebook.com/PhilippineSTAR/videos/762379974258675/
Efectele cenușii asupra mediului și a sănătății
Potrivit directorului departamentului de Știința Planetară și a Pământului de la Universitatea din Hong Kong, Joseph Michalski, cenușa vulcanică este cel mai mare pericol.
„Cenușa te va ucide, nu lava”, a spus el. „Cenușa poate zbura, de la un vulcan, sute de kilometri într-o oră.”
Dacă cenușa va erupe din nou, ar putea fi purtată sute de kilometri și ar putea contamina aerul și apa din localități îndepărtate. Peste 25 de milioane de oameni trăiesc la o rază de 100 de kilometri de vulcan, potrivit CNN.
În unele zone, erupția vulcanului a produs cutremure
„Cioburile de sticlă (n.r. de dimensiuni microscopice, pe care le conține cenușa vulcanică) sunt foarte periculoase pentru plămâni”, a mai spus Michalski. „Nu vrei ceva de genul ăla în plămânii tăi. Se pot depune acolo și te pot îmbolnăvi destul de grav.”
Cenușa vulcanică este un amestec de particule de pietre, minerale și sticlă, cu diametru mai mic de doi milimetri, explică National Geographic. Din cauza dimensiunii mici și a densității scăzute, particulele de cenușă vulcanică pot călători distanțe lungi, purtate de vânt.
Manila, acoperită de un nor de cenușă. Foto: JAM STA.ROSA PDI
Spre deosebire de cenușa produsă de arderea lemnelor sau a altor materiale organice, cenușa vulcanică poate fi periculoasă pentru că este foarte dură și zimțată. Prin urmare, poate cauza iritația ochilor, a nasului și a plămânilor, precum și probleme de respirație. Inhalarea unor cantități mari de cenușă (care conține gaze toxice precum dioxid de carbon și fluor) poate duce la sufocare, aceasta fiind cea mai întâlnită cauză de deces în urma erupției unui vulcan.
După ce particulele de cenușă cad, pot duce la prăbușirea acoperișurilor, înfundarea jgheaburilor și defectarea unităților de aer condiționat, în special dacă sunt amestecate cu ploaia. Animalele din zona unde a căzut cenușa pot avea dificultăți în a găsi hrană, pentru că toate plantele din zonă sunt acoperite de cenușă.