Anul acesta, Ziua Internationala a Dunarii a fost sarbatorita la cea de-a doua editie a Festivalului Gastronomic si Etnocultural D’ale Gurii Dunarii, care a reunit iubitori de pretutindeni ai Deltei si membri ai comunitatilor locale, sub sloganul Savurati Dunarea si Delta, anunta un comunicat din partea asociatiei "Salvati Dunarea si Delta".
In cadrul festivalului-concurs de traditie culinara D’ale Gurii Dunarii, bucatari iscusiti din noua comunitati deltaice (Chilia Veche, Crisan, Isaccea, Jurilovca, Mahmudia, Mila 23, Pardina, Sarichioi, Sulina) s-au intrecut in prepararea de bucate traditionale specifice Deltei.
Specialitatile pregatite in concurs au fost evaluate de juriul din care au facut parte Vintila Mihailescu – presedinte, Ivan Patzaichin, Ioana Craciunescu, Razvan Cucui si Teodor Frolu.
Marele Premiu Ursus Breweries a fost castigat de echipa din Mila 23, care va folosi cei 3.000 de euro oferiti de Ursus Breweries pentru reamenajarea scolii din sat.
Pe locul al doilea s-a clasat echipa din Jurilovca, care a primit Premiul Special Coca-Cola. Cei 2.000 de euro oferiti de Coca-Cola vor contribui la infiintarea unui Muzeu al Pescarului in localitate.
Premiul „Radu Anton Roman” a fost castigat de echipa de bucatari din Crisan, iar cei 1.000 de euro din partea Asociatiei Salvati Dunarea si Delta sunt pentru amenajarea dispensarului local.
Prin finantarea unor proiecte de dezvoltare pentru comunitatile Deltei, proiectul D’ale Gurii Dunarii isi propune sa ofere o alternativa viabila prin dezvoltarea ecoturismului, in general, si valorificarea turistica a traditiilor gastronomice si culturale specifice zonei.
„Am plecat acum sase ani de la o idee fixa! Am inceput cu o manifestatie in fata Ambasadei Ucrainei impotriva construirii Canalului Bistroe. Si chestiunea a devenit o problema europeana! Si, uite-asa, am ajuns sa vrem sa salvam Delta, aceasta Alaska de apa a Romaniei! Am plecat de la o mare pasiune si am ajuns la o mare de oameni, care au venit la ceea ce eu cred ca va fi cu adevarat o mare sarbatoare! Sustenabila! Si durabila! Proiectul festivalului este al organizatiei noastre – Salvati Dunarea si Delta, insa cu sprijinul de neinlocuit al Ministerului Mediului si al Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea. Si al companiilor Ursus Breweries si Coca-Cola. Asa ceva cred ca se numeste responsabilitate sociala. Savurati Dunarea si Delta!”, a declarat Liviu Mihaiu, presedinte Asociatia Salvati Dunarea si Delta.
Invitatii speciali ai evenimentului au fost Comisarul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos si Comisarul European pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor, John Dalli, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Mihail Dumitru, secretarul de stat din Ministerul Mediului si Padurilor, Dan Carlan. Oficialii europeni, impreuna cu ministrul Agriculturii, au sustinut conferinta de presa cu tema Importanta si mijloacele punerii in valoare a produselor traditionale si a alimentatiei traditionale.
Cu ocazia festivalului, asociatia Salvati Dunarea si Delta i-a oferit prietenului Deltei Dunarii, Dacian Ciolos, diploma de membru de onoare al organizatiei, in semn de recunostinta pentru incurajarea dezvoltarii durabile si pentru atasamentul definitiv fata de cauza conservarii si protejarii Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.
„Cred ca Delta Dunarii poate fi valorificata cel mai bine prin resursa sa principala – oamenii. Imaginea pe care Delta o are in lume si oamenii sunt principalele resurse ale Deltei. Cred ca oamenilor trebuie sa le acordam aceeasi atentie pe care o acordam resurselor naturale de aici. Cred ca atunci cand gandim un plan de devoltare zonala trebuie sa luam in calcul dezvoltarea si conservarea traditiilor care sunt mentinute de oameni”, a declarat Dacian Ciolos, Comisar European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.
Aceeasi distinctie i-a fost conferita si profesorului universitar Adrian Gagea, in semn de apreciere pentru colaborarea cu Comandantul Jacques-Yves Cousteau in realizarea filmelor despre Delta Dunarii.
De Ziua Dunarii, oficialii prezenti la eveniment au dezbatut cele mai stringente probleme ale Dunarii in cadrul mesei rotunde cu tema „Avem o Dunare. Cum procedam?”. Principalele subiecte dezbatute au vizat impactul fondurilor europene asupra dezvoltarii durabile, oamenii si biodiversitatea, calitatea apei.
Cu aceasta ocazie, participantii la dezbatere au punctat o serie de deficiente administrative generate de lipsa de cooperare intre institutiile cu atributii in protejarea Deltei si de incapacitatea de a absorbi fondurile europene destinate zonei Deltei Dunarii.