Numarul fermelor australiene a scazut cu 25% in ultimii 20 de ani, ajungand la aproape 130.000, fermierii si-au parasit pamanturile, iar tehnologiile si mecanizarea agriculturii au marit dimensiunile fermelor. Odata cu migrarea populatiei tinere, atrase de mirajul vietii la oras, preturile locuintelor si profiturile fermierilor au scazut. Din cauza secetei, profiul mediu obtinut de fermieri a scazut cu aproape 70%, ajungand la aproximativ 26.000 dolari australieni.
Seceta din estul Australiei a provocat disclocari masive de populatie. Un numar insemnat de suiciduri au drept cauza ascunsa tragedia destramarii societatii rurale. Rata sucidului in Australia a ajuns la alarmanta cota de cinci barbati si o femeie pe zi, in zonele urbane. In zonele rurale situatia este si mai grava, iar sociologii se asteapta ca aceasta sa se inrautateasca.
John Macdonald, profesor de medicina primara in cadrul Universitatii Sydney de Vest si membru al Asociatiei Australiene pentru Prevenirea Suicidului, a declarat pentru Reuters ca "seceta a contribuit la cresterea sinuciderilor care au loc in paduri".
Larry McDonald, fermier, povesteste cum un om a intrat intentionat cu masina intr-un copac pentru a-si curma viata. "Unii cred ca acesta este singura modalitate in care isi pot ajuta familia", a spus acesta.
Primul ministru australian John Howard a propus acordarea unei subventii de 150.000 de dolari australieni pentru fermierii care vor sa-si paraseasca pamanturile.
Foto: photo.net