Fermele mici reprezinta solutia la criza de hrana si schimbarile climatice, au concluzionat fermierii in aceasta saptamana in cadrul Congresului pentru Hrana Organica, informeaza Reuters.
Federatia Internationala pentru Agricultura Organica (IFOAM) a criticat summitul ONU pe tema crizei de hrana, pentru luarea in considerare, ca solutie, a organismelor modificate genetic si a fertilizatorilor, in loc sa promoveze solutii organice care ar putea rezolva criza la nivel mondial.
Banca Mondiala, intr-un raport dat publicitatii de curand, a aratat ca inca 100 milioane de oameni vor suferi de foame ca rezultat al cresterilor spectaculoase de preturi la hrana din ultimul an.
La summitul ONU din aceasta luna de la Roma, Banca Mondiala a anuntat ca va aloca 1,2 miliarde dolari pentru a ajuta la stoparea crizei.
„Cei 1,2 miliarde cu care Banca Mondiala spune ca va rezolva criza din Africa inseamna 1,2 miliarde pentru industria chimica”, a declarat Vandana Shiva, fizician si unul dintre vorbitorii la Congres.
Ea a mai aratat ca fermele industriale se bazeaza pe plantarea unei singure recolte pe suprafete vaste si pe utilizarea masiva a fertilizatorilor, folosindu-se de 10 ori mai multa energie decat se produce.
Pe de alta parte, fermele organice pot contribui prin plantarea mai multor specii diferite de plante in acelasi timp, lucru care ajuta la retinerea solului si a apei, a mai aratat expertul.
Conform datelor IFOAM, o patrime din gazele cu efect de sera generate in lume provin de la fermele industriale. Proportia creste la 40% daca se ia in considerare transportul.