Vremea extremă din ultima săptămână a cauzat probleme în mai multe țări. Temperaturi înalte record au fost înregistrate în zeci de orașe, în timp ce alte regiuni, inclusiv în România, sunt afectate de inundații ca urmare a precipitațiilor abundente din ultima perioadă.
Administraţia Natională „Apele Române” prin I.N.H.G.A. au emis o avertizare hidrologică de cod galben și portocaliu care va fi valabilă până miercuri, ce vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe râurile din mai multe bazine hidrografice. 23 de județe sunt afectate de codul galben de vreme rea, iar 18 județe sunt vizate de codul portocaliu, acestea fiind valabile până marți noaptea.
Ploi abundente au fost anunțate în partea de sud a țării, Oltenia, vestul şi nordul Munteniei, sudul şi vestul Transilvaniei precum şi jumătatea de sud a Banatului şi în sud-vestul Moldovei. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din județele Vâlcea, Sibiu, Gorj, Argeș și Brașov.
La sfârșitul lunii iunie, inundațiile au făcut ravagii în mai multe regiuni ale țării, în special în județele Covasna și Brașov. Potrivit ISU Covasna, 280 de locuințe au fost afectate de ape, în special în localitățile Băcel și Lunca Mărcușului. În Brașov, un pod de cale ferată care lega Budila de Întorsura Buzăului s-a prăbușit în apă din cauza viiturilor.
În alte regiuni ale lumii, au fost înregistrate temperaturi înalte record. În estul Canadei au fost înregistrate peste 100 de avertizări meteo de caniculă într-o singură zi. În regiunea Quebec au fost înregistrate cel puțin 54 de decese din cauza temperaturilor ridicate.
Mai multe orașe din nordul Marii Britanii și Irlanda, cum ar fi Glasgow și Belfast, au înregistrat temperaturi record după ce peninsula a fost lovită de un val de căldură care a afectat agricultura și rezervele de apă.
Într-un mic sat de pe coasta de nord a Omanului, Quriyat, au fost înregistrate 51 de ore consecutive de temperaturi peste 42.6 grade Celsius.
Tbilisi, capitala Georgiei, și Yerevan, capitala Armeniei, au înregistrat temperaturi înalte record de 40.5 grade Celsius, respectiv 42 grade Celsius.
În SUA, numeroase orașe au doborât recorduri de temperatură. Pe coasta de vest, incendiile de vegetație pornite din cauza secetei au dus la evacuarea a mii de oameni și au distrus peste 20 de case în districtul Santa Barbara. Conform National Interagency Fire Center, focurile din acest an au ars mai mult de 1.17 milioane de hectare, mai mult decât media anuală de 971.000 de hectare din ultimii zece ani.
În vestul și centrul Japoniei, mai mult de 1.6 milioane de oameni au fost evacuați din cauza ploilor abundente din ultima perioadă, iar alți 3.1 milioane de oameni au fost sfătuiți să-și părăsească casele, relatează Reuters. 81 oameni au fost omorâți și 48 de oameni au dispărut în urma ploilor care au dus la alunecări de teren și inundații.