Schimbarile climatice afecteaza mai mult femeile din tari sarace, unde mamele stau in zone lovite de secete sau defrisari, pe cand barbatii se muta spre pasuni mai verzi, a declarat Wangari Maathai, laureat Nobel, citat de Reuters.
"Multe activitati distructive asupra mediului afecteaza disproportional, intrucat multe dintre femeile din lume, mai ales cele din tarile in curs de dezvoltare, depind de resursele primare: pamant, paduri, ape", a declarat aceasta.
"Femeile sunt afectate imediat, si de obicei, femeile si copiii nu pot fugi", a declarat Maathai, care a castigat in 2004 premiul Nobel pentru eforturile sale in domeniul dezvoltarii durabile.
"Barbatii pot cauta pasuni mai verzi in alte locuri sau alte tari, dar femeile raman pe loc sa suporte consecintele", a spus aceasta. "Astfel ca, atunci cand sunt defrisari sau secete, femeile si copiii sunt cel mai afectati", a mai spus aceasta.
Maathai a facut aceste declaratii in Washington unde s-a aflat impreuna cu Jody Williams, laureat al premiului Nobel in 1997 pentru eforturile sale de creare a unui acord international de interzicere a minelor antipersonal. Williams a declarat, la randul sau, ca schimbarile climatice reprezinta o amenintare la adresa securitatii si ca desertificarea fostelor terenuri agricole a contribuit la conflictul din Darfur.
In acest caz, a spus aceasta, femeile obligate sa se mute din cauza motivelor politice si de mediu sunt mai periclitate decat barbatii. Ca lider al misiunii ONU in Darfur, Williams a relatat ca din cauza lipsei de apa, femeile si fetele sunt trimise sa aduca apa din afara taberei de refugiati. "De ce trebuie sa mearga femeile?", a intrebat aceasta. "Deoarece daca se duc barbatii, ar fi omorati. Dar daca se duc femeile, singurul lucru pe care l-ar risca ar fi violul", a mai spus aceasta.
Foto: Reuters