Fauna piscicolă a României în pericol

Un pește răpitor adus din afara Europei a ajuns să pună în pericol întreaga faună acvatică a României, informează Ring. Este vorba despre somnul african care, odată ajuns în bălți și în apele curgătoare, ucide tot ce prinde. Proprietarii bălților și crescătoriilor au intrat în panică după ce au depistat somni africani, o specie de pește răpitor, care le decimează tot puietul și toți peștii din ape.
Somnul african reprezintă un pericol pentru toți cei care au crescătorii de pești pentru că distruge tot puietul, acest lucru ducând, totodată, și la distrugerea afacerii. Dacă intră unul într-un bazin, acolo vor rămâne doar peștii mari. Nu știu de unde a venit, dar cert este că a fost pescuit și în lacuri, precum Mostiștea, și chiar pe Dunăre”, a declarat proprietarul mai multor crescătorii din județul Călărași.
Specialiștii în piscicultură spun că această specie a fost adusă la noi din Ungaria și introdusă în amenajările private, motivele populării cu somn african fiind legate de faptul că acesta are un ritm de creștere foarte rapid.
Din păcate, este imposibil ca somnul african să nu fi scăpat și în bazinele naturale și atunci devine specie invazivă și categoric afectează echilibrul faunei. Este un pește răpitor și, în natură, mănâncă tot ce prinde. Distruge puietul și exemplarele adulte din unele specii, cum ar fi babușca. Ca orice specie invazivă, este un pericol pentru fauna proprie. Așa cum somnul nostru, introdus în Spania, face ravagii. S-a adaptat foarte bine. Spaniolii nu-l consumă pentru că ei mănâncă mai mult pește oceanic, specia fiind introdusă pentru plăcerea de a pescui”, a declarat Vladimir Talpeș, doctor inginer piscicol, directorul Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Galați.
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri