Fatadele „verzi” ale cladirilor si acoperisurilor sunt cea mai noua tendinta in domeniul constructiilor. Cercetatorul Marc Ottelle s-a concentrat in special asupra fatadelor in studiile sale si considera ca vegetatia verticala va aduce adevarate beneficii. Printre altele, plantele ajuta la absorbirea din aer a prafului fin periculos. Cu aceasta lucrare Ottele a obtinut, cu doar doua zile in urma, doctoratul de la Universitatea olandeza TU Delft.
„Asa numita vegetatie verticala devine o optiune din ce in ce mai atractiva in design-ul cladirilor moderne. Vegetatia verticala contribuie la imbunatatirea calitatilor termice ale cladirilor, la o crestere a biodiversitatii precum si la alti factori estetici si sociali, dar ajuta in acelasi timp si la reducerea substantelor poluante, precum particulele fine de praf si dioxidul de carbon”, a declarat Ottele.
Acumularea particulelor fine de praf pe suprafata frunzelor este importanta pentru sanatatea publica. Zonele urbane intens populate sunt in special afectate de particulele de praf mai mici de 10 micrometri, asta deoarece ele sunt inhalate adanc in tractul respirator si afecteaza sanatatea oamenilor.
In studiul sau, Ottele a confirmat ca plantele de pe peretii exteriori absorb praful fin, relateaza Science Daily. „Cu ajutorul unui software de manipulare a imaginilor si cu inregistrari realizate de un microscop electronic am reusit sa cercetam particulele fine de praf direct de pe frunze. Putem de asemenea sa identificam marima si numarul acestor particule”
Ottele a confirmat si alte avantaje ale fatadelor verzi: „Masuratorile noastre indica faptulc a vegetatia poate reduce de asemenea si viteza vantului”.
Foto: co2sense.org.uk