Fata verde a Bucurestiului

Proaspat iesita din tipar, Harta Verde a Capitalei a ajuns in mainile bucurestenilor. Conceputa pentru a le arata locuitorilor nenumaratele resurse ale unui oras poluat, de la cele culturale, piste de bicicleta sau cantine sociale, pana la centre de producere a energiilor regenerabile si magazine cu produse ecologice, locuitorii Capitalei arata un interes deosebit pentru noul produs informativ, spun ecologistii. Harta a fost distribuita comunitatii de catre initiatorul proiectului, organizatia neguvernamentala Goodartofnoon, cu ajutorul mass-media.

Text de Ecaterina Procopov

Oameni de cultura si reprezentanti ai sectorului privat au incropit un grup de discutii in mijlocul Cismigiului pentru a-i sensibiliza pe bucuresteni cu privire la promovarea resurselor naturale, eco-culturale si sociale regasite pe harta, in scopul dezvoltarii durabile a orasului.

"Harta Verde poate fi privita si ca un instrument care sa-i ajute pe bucuresteni sa-si spuna cuvantul atunci cand se pune problema dezvoltarii cartierelor si a orasului si cand se iau decizii care pot influenta viata comunitatii. Este nevoie ca locuitorii sa fie informati asupra drepturilor pe care le au, dar mai ales asupra unei mai bune comunicari cu autoritatile lo cale, care trebuie sa devina mai responsabile", a precizat Ruxandra Soare, presedintele Goodartofnoon.

Bucurestenii au fost curiosi sa afle de ce apar pe aceasta harta si locurile unde putem schimba tocul la pantofi sau cum poate polua mediul un telefon mobil. Dupa ce li s-a explicat ca un pantof reparat in locul unuia nou-cumparat inseamna un consum eficient de energie sau ca, in loc sa ajunga la groapa de gunoi, din piesele telefoanelor uzate se pot fabrica alte mobile noi, cei mai multi au reactionat ca in timpul primei lectii de trigonometrie: niste notiuni noi, care ne ajuta cu ce in viata de zi cu zi? Altii insa au fost mult mai receptivi si au inteles repede utilitatea hartii. Surprinzator, printre aceste persoane s-au numarat si multi tineri, care au ascultat docili explicatiile si au catalogat noua harta drept un lucru foarte "cool" pentru Bucuresti.

Harta Verde face parte din sistemul Green Map, un proiect derulat la nivel international, prezent in 362 de orase ale lumii. Unii bucuresteni plimbati prin lume stiau de existenta acestui tip de harta si au fost foarte placut surprinsi sa afle ca o organizatie neguvernamentala a reusit sa realizeze Harta Verde a celei mai poluate capitale din Europa.

"Nimeni nu credea ca Goodartofnoon va reusi sa implementeze cu adevarat acest proiect si in Bucuresti", ne-a spus Calin Colacel, vicepresedintele asociatiei. Dupa multa munca insa, proiectul s-a finalizat cu succes, iar noua harta le va arata locuitorilor deloc prietenosi cu mediul sau celor care nu stiu decat drumul de acasa pana la serviciu ca exista alternative la care, cel mai probabil, nu s-au gandit niciodata, spun reprezentantii Goodartofnoon. Existenta acestor alternative ne ajuta sa constientizam ca putem trai mult mai bine intr-un oras pe care-l tot ponegrim din cauza poluarii si a traficului insuportabil. Iar punerea in practica a alternativelor va determina, pe termen lung, reinventarea Bucurestiului, spera ecologistii.

Orice persoana poate propune noi obiective de interes care se pot regasi pe Harta Verde, potrivit Asociatiei Goodartofnoon. Aceasta poate fi vizualizata, in format virtual, pe site-ul www.hartaverde-bucuresti.ro.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri