Jurnalista Jackie Hong a renunțat la săpun și geluri de duș acum șapte ani, iar acum doi ani și la șampon, pe care îl folosește numai o dată pe lună. Din ce în ce mai mulți experți sunt de acord cu renunțarea folosirii în exces a produselor de curățare a pielii.
Jackie Hong povestește că reacțiile de care are parte atunci când spune că nu a mai folosit săpun de șapte ani la duș se încadrează undeva între confuzie, oroare și dezgust. Aceeași reacție a avut-o și ea atunci când, în clasa a XI-a, l-a auzit pe un artist rezident de la liceu că a spus că nu a mai folosit săpun pe corp de 20 de ani, cu excepția ocaziilor când a trebuit să își dea vopseaua jos de pe mâini.
Bărbatul i-a răspuns dezgustului ei cu întrebarea: „Ți se pare că miros urât?” și ea a răspuns sincer: „Nu”. Același scenariu s-a tot repetat de atunci și pentru ea.
Jackie a făcut un studiu informal printre colegi și prieteni și a aflat că nu miroase deloc (nici bine, nici rău, ci neutru). Pielea sa nu este uleioasă, nu a dezvoltat infecții sau boli de piele, iar renunțarea la săpun nu a avut niciun efect advers asupra pielii ei. Aceasta folosește antiperspirant și, ocazional, spray de corp.
„Nu am renunțat de tot să fac baie. Încă fac duș zilnic, dar doar cu apă caldă, și folosesc, de doi ani, șampon doar o dată pe lună. Dacă sunt bolnavă sau am fost într-un spital sau în preajma unor oameni bolnavi, mă spăl cu săpun pe mâini, pentru că nu cred că cineva pune la îndoială faptul că acesta ajută la prevenirea răspândirii bolilor”, explică fata.
Jurnalista spune într-un articol din thestar.com, publicație la care lucrează, că într-o lume în care magazinele și farmaciile au spații imense destinate săpunurilor, gelurilor de duș și spumantelor de baie, unde se construiesc afaceri din realizarea săpunurilor așa-zise naturale, săpunul este strict legat de curățenie, iar respingerea lui înseamnă, implicit, respingerea igienei. Însă Jackie face parte dintr-un număr din ce în ce mai mare de persoane, printre care și experți în bolile pielii, care spun că igiena se poate menține și cu mai puține produse.
„Dacă te duci la serviciu și te îmbraci în cămașă și pantaloni lungi și stai în birou toată ziua, nu ai niciun motiv să folosești săpun când faci duș acasă. Chiar și dacă ai fost la sală, apa este suficientă să cureți transpirația”, este de părere doctorul Sandy Skotnicki, profesor asistent la departamentul de Dermatologie al Universității din Toronto.
De fapt, aceasta spune că utilizarea în exces a săpunului poate fi un lucru rău pentru că elimină uleiurile și grăsimile ce se găsesc în mod natural în piele.
„Îmi place să folosesc exemplul unui zid de cărămidă. Mortarul dintre cărămizi este grăsimea care reprezintă bariera exterioară a pielii noastre. Săpunul o va îndepărta, pentru că este destul de aspru. Mereu consult persoane care au mâncărimi sau pielea uscată și le întreb: «De ce vă spălați cu săpun dacă nu aveți pielea murdară?»”, a povestit aceasta.
Cercetările asupra microbiomului pielii (populația de microorganisme și bacterii care trăiesc în mod natural pe piele) sunt încă în fază incipientă, așa că nu este încă foarte clar ce efecte pot apărea pe termen lung în cazul folosirii sau nefolosirii săpunului și a altor produse asemănătoare.