Mai mult de 14 milioane de adulți și aproximativ 4,7 milioane de copii din Europa și Asia Centrală sunt afectaţi de nesiguranţă alimentară severă – așa cum a fost definită de Scala Experientei în Protecția Alimentelor (FIES), potrivit unui raport al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO).
Multe state se confruntă, pe lângă problema subnutriției și a deficitului de micronutrienți și cu problema excesului de greutate și a bolilor non-comunicabile.
Ultimele două sunt asociate cu o tranziție la diete care conțin cantități mari de grăsimi, zahăr, carne, produse lactate și alimente prelucrate, stil de viață sedentar și sunt afectateși de costul unei alimentații nutritive.
Malnutriția în una sau mai multe dintre cele trei forme principale ale sale – subnutriția, excesul de greutate și obezitate și deficiențele de micronutrienți – este prezentă la diferite niveluri în toate statele Europei și Asiei Centrale. Adesea, toate cele trei forme coexistă, creând ceea ce se numește „sarcina triplă a malnutriției”.
Creșterea numărului de persoane afectate de excesul de greutate și obezitate din regiune este un motiv de îngrijorare serioasă, în special în ceea ce privește riscurile legate de bolile non-comunicabile și costurile sociale și economice asociate.
Aproximativ 200 de milioane de persoane, adică un sfert dintre adulții din regiune, sunt acum obezi, ceea ce reprezintă o preocupare majoră pentru sănătatea și bunăstarea lor viitoare și pentru costurile legate de sănătatea publică.
Diferențe semnificative în ceea ce privește nivelurile de nutriție au fost observate, de asemenea, între zonele urbane și cele rurale și zonele izolate, iar raportul indică factorii de bază ai inegalității economice și sociale.