Lumea riscă să se confrunte cu o penurie de alimente dacă autoritățile nu reușesc să gestioneze în mod corespunzător focarul de coronavirus, au avertizat șefii celor trei agenții globale, însărcinate cu alimentaţia, sănătate şi comerţul – FAO, OMS şi OMC.
Deoarece guvernele din întreaga lume încearcă să reducă răspândirea noului coronavirus, prin impunerea de restricţii de circulaţie populației, comerțul internațional și lanțurile de aprovizionare cu alimente au fost afectate sever.
”Incertitudinile legate de disponibilitatea hranei pot declanşa un val de restricţii în exploatare”, care să provoace la rândul ei ”o penurie pe piaţa mondială”, subliniază chinezul Qu Dongyu, care conduce Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi brazilianul Roberto Azevedo, conducătorul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).
Ei consideră că este ”importantă” asigurarea schimburilor comerciale, ”în vederea evitării unor penurii alimentare” mai ales în ţările cele mai sărace.
Incertitudinea cu privire la disponibilitatea alimentelor poate provoca un val de restricții la export, creând o penurie pe piața mondială. Astfel de reacții pot modifica echilibrul dintre oferta alimentară și cerere, ducând la creșterea prețurilor și creșterea volatilității prețurilor.
„Am aflat din crizele anterioare că astfel de măsuri sunt deosebit de dăunătoare pentru statele cu venituri mici și cu deficit alimentar și pentru eforturile organizațiilor umanitare de a achiziționa alimente pentru cei care au nevoie disperată de acestea”, spun cei trei.
De asemenea, „trebuie să ne asigurăm că informațiile privind măsurile legate de comerțul cu alimente, capacitatea de producție, consumul și stocurile de produse alimentare, precum și prețurile la produsele alimentare, să fie accesibile tuturor în timp real. Acest lucru reduce incertitudinea și permite producătorilor, consumatorilor și comercianților să ia decizii în cunoștință de cauză. Mai presus de toate, aceasta ajută la minimizarea cumpărăturilor generate de panică și la acumularea nejustificată de alimente și alte mărfuri esențiale”.
Achizițiile de panică ale persoanelor a demonstrat deja fragilitatea lanțurilor de aprovizionare, deoarece rafturile de supermarketuri s-au golit în multe țări.
Grija lor este atât ”micşorarea răspândirii virusului” în acest sector, cât şi ”menţinerea lanţurilor de aprovizionare alimentară”. În vremea pandemiei, alimentaţia a devenit prioritară pentru sute de milioane de persoane izolate în lume.
”Atunci când este vorba despre protejarea sănătăţii şi stării de bine a cetăţenilor lor, ţările trebuie să se asigure că ansamblul măsurilor comerciale nu perturbă lanţul de aprovizionare alimentar. În perioade ca aceasta cooperarea internaţională este esenţială”, spun şefii FAO, OMS şi OMC.
De asemenea, au subliniat necesitatea protejării angajaților din producția, procesarea și distribuția alimentelor, atât pentru propria sănătate, cât și pentru a celorlalți, precum și pentru menținerea lanțurilor de aprovizionare cu alimente
”Trebuie să ne asigurăm că reacţia noastră faţă de pandemia covid-19 nu crează, în mod involuntar, penurii nejustificate de produse esenţiale şi nu exacerbează foametea şi malnutriţia”, conchid ei.
Experţi de la FAO, agenţia ONU însăcrinată cu agricultua şi alimentaţia, avertizează că ”restricţiile la export” conduc uneori la foamete în alte colţuri ale globului.
Directorul general al FAO, QU Dongyu, la summit-ul G20 de săptămâna trecută, le-a cerut liderilor naționali „să se asigure că comerțul agricol continuă să joace un rol important în asigurarea securității alimentare globale” și să evite măsurile care împiedică fluxurile comerciale care stau la baza sistemelor de aprovizionare cu alimente.
FAO spune că monitorizează îndeaproape prețurile și problemele logistice pentru mărfurile alimentare, urmând să alerteze țările cu privire la problemele emergente care ar putea agrava potențialele perturbări ale aprovizionării cu alimente în timpul pandemiei.