FAO: Defrișarea globală continuă, dar într-un ritm mai lent pe măsură ce gestionarea durabilă crește​

Începând cu 2015, anual, 10 milioane de hectare sunt transformate în terenuri pentru alte utilizări, o cifră în scădere comparativ cu cele 12 milioane de hectare pe an înregistrate în urmă cu cinci ani. Acestea sunt concluziile cheie al unui raport de referință realizat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), la fiecare cinci ani.

Rezultatele cheie ale Evaluării Globale a Resurselor Forestiere 2020 (FRA 2020) au fost prezentate astăzi împreună cu o publicație interactivă numită „O nouă perspectivă: evaluarea resurselor forestiere globale 2020.” Raportul complet FRA2020, inclusiv datele pentru fiecare țară, va fi publicat la o dată ulterioară.

Conform raportului, în prezent se înregistrează 4,06 miliarde de hectare de pădure, ceea ce este echivalent cu 0,52 hectare pentru fiecare locuitor al Pământului. Având în vedere creșterea naturală a pădurilor, pierderea netă a pădurilor din 2010 a fost de 4,7 milioane de hectare pe an.

Aproape o treime din suprafața terestră a lumii este acoperită de păduri, fiind o sursă de materiale, confort estetic și mijloace de trai pentru milioane de oameni.

„Pădurile reprezintă o parte importantă a vieții noastre și pot fi găsite în produsele noastre alimentare, mobilierul casnic dar și simțite în aerul mai curat pe care îl respirăm datorită prezenței lor, așa că trebuie să muncim mai mult și să lucrăm împreună în toate sectoarele forestiere și agricole, pentru a încetini defrișarea acestora”, a declarat Maria Helena Semedo, directoare generală adjunctă pentru climă și resurse naturale în cadrul FAO. „Este îmbucurător să aflăm că tot mai multe zone forestiere sunt supuse unor planuri de gestionare pe termen lung, care sunt esențiale pentru atingerea Obiectivului de Dezvoltare Durabilă (ODD) 15.”

ODD 15 solicită protejarea, restaurarea și promovarea utilizării durabile a ecosistemelor terestre, care susțin „viața pe uscat”. Evaluarea globală a resurselor forestiere este o componentă esențială a monitorizării de către FAO a indicatorilor cheie ai ODD 15, deoarece colectează și raportează date de referință despre tendințele schimbărilor din zona forestieră și progresele privind gestionarea durabilă a pădurilor.

Astăzi, 2,05 miliarde de hectare de păduri, mai mult de jumătate din total, sunt supuse planurilor de gestionare.

„Evaluarea globală a resurselor forestiere oferă o imagine de ansamblu  asupra pădurilor lumii și este un instrument de importanță critică în formularea unor politici, practici și investiții solide”, a declarat Mette Wilkie, directoare a Direcției Politică și Resurse Forestiere în cadrul FAO.

Ea a salutat colaborarea remarcabilă dintre FAO și o rețea globală de peste 700 de experți care au armonizat metodele și au examinat peste 60 de indicatori din 236 de țări și teritorii pentru a realiza evaluarea.

Progres tangibil

Una dintre realizările notabile reflectate de noua evaluare a fost aceea că suprafața pădurilor din zonele protejate din lume a crescut cu 191 de milioane de hectare din 1990, iar acum 18% din pădurile lumii sunt situate în zone protejate, cu cea mai mare pondere în America de Sud.

Acest lucru înseamnă că lumea a îndeplinit și a depășit Obiectivele de la Aichi pentru Biodiversitate, de a proteja cel puțin 17% din suprafața terestră până în 2020, a declarat Anssi Pekkarinen, specialist principal în domeniul silvic în cadrul FAO, care a coordonat evaluarea.

Câteva concluzii cheie

– Zonele forestiere din lume, începând cu 1990, au scăzut cu 178 de milioane de hectare, ceea ce este aproximativ egal cu teritoriul Libiei.

– În ultimul deceniu, suprafața forestieră a crescut în Asia, Oceania și Europa, în timp ce cele mai mari rate de pierderi nete de păduri au fost înregistrate în Africa, urmată de America de Sud.

– Pădurile virgine acoperă o suprafață de aproximativ 1,11 miliarde de hectare.

– Aproximativ 30% din toate pădurile sunt utilizate în principal pentru producerea lemnului și a produselor forestiere din lemn.

– Proporția pădurilor destinate în principal protejării solurilor și apei este în creștere.

– Partea predominantă a suprafeței forestiere – 93% din suprafața totală – constă din păduri rezultate din procese naturale regenerabile, restul din plantare.

– Stocurile totale de carbon din păduri scad din cauza scăderii suprafeței pădurilor, dar densitatea de stocare a carbonului a crescut ușor în ultimii treizeci de ani.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri