Facebook si caii de la Letea: cea mai mare campanie de solidaritate romaneasca

Mii de oameni au urmarit cu sufletul la gura in ultimele zile intamplarea cailor din Padurea Letea, unindu-se intr-un demers fara precedent, ce a condus in final la salvarea animalelor. 

Unul dintre factorii care au facut posibila cea mai mare campanie spontana de protectie a animalelor a fost comunicarea permanenta pe Facebook. Utilizatorii retelei de socializare s-au informat permanent, tinandu-se la curent pe tot parcursul evenimentului, organizand un flashmob si un miting , elaborand petitii si antrenand presa, astfel ca incidentul a escaladat, iar mesajul a fost promovat pe sistemul bulgarelui de zapada. 

Tot pe Facebook, oamenii s-au organizat si au plecat vineri seara spre judetul Braila, pe urma tirului in care erau transportati caii. 

„Eu am ajuns la protestul din Piata Victoriei in urma unui anunt postat pe Facebook de Briana Caragea. Am mers acolo si s-a luat hotararea sa plecam spre Braila, in urmarirea tirului. Pentru mine a fost o decizie luata la secunda. Nici nu stiu de la cine a pornit ideea. Mi-am luat aparatul foto si am plecat”, spune Alex Csiki, fotograf free-lancer care a surprins in imagini chinurile la care au fost supuse animalele. 

Romanii din strainatate au participat la campanie

”Campania s-a nascut din efortul a 28.000 de oameni ce au ajutat ca povestea sa devina nu doar vizibila, ci de neevitat. A aratat ca oamenii sunt atenti la ce se petrece si ca vor sa actioneze. Ca nu permit masacrul si sunt hotarati sa mearga pana in panzele albe”, spune Deea, unul dintre utilizatorii Facebook implicati in campanie. 

Ea povesteste ca oamenii au trimis sute, mii de mailuri tuturor autoritatilor care aveau puterea sa opreasca uciderea acelor cai, au cerut sprijin tuturor organizatiilor de apararea drepturilor animalelor, au sunat si trimis proteste tuturor abatoarelor posibile. ”Unele dintre ele au refuzat sa primeasca transportul de cai tocmai datorita presiunii opiniei publice. O parte considerabila a acestei presiuni se datoreaza celor 28.000 de oameni. Cei de la abatoare au spus pe sleau lucrul acesta”, explica tanara. 

Unii dintre cei care au pus umarul la salvarea cailor nu se aflau in tara in timpul evenimentelor. Expatii au fost insa in legatura permanenta cu evenimentele din tara, au tradus stirile aparute in presa din Romania si au trimis informatia jurnalistilor straini. In acest fel, povestea cailor de la Letea a ajuns in Grecia, Belgia si Spania. 

Acum, campania continua si iubitorii de animale incearca sa faca rost de medicamente, hrana, materiale cu care sa se construiasca un adapost pentru cai. Unii dintre ei nu s-au dezlipit de calculator nici in week-end, ca sa primeasca mereu mesajele de ajutor si sa anunte pe Facebook, pentru ca toti cei dornici sa ajute sa caute la randul lor si sa gaseasca repede solutii concrete. ”Fiecare om a facut ceva care a contat. A pus din energia lui. Din increderea ca acesti cai vor fi salvati. Din sufletul lui. Fiecare a facut cat s-a priceput”, a mai spus Deea. 

Foto: Vier Pfoten

Raluca Petrescu

Cititi si:
Boc a solicitat respectarea conditiilor privind bunastarea animalelor in cazul cailor din Letea 

Caii salbatici de la Letea, subiectul unui documentar al televiziunii France 24 (Vezi Video)

UPDATE: Povestea cailor de la Letea a ajuns in presa straina

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri