Fabrica Elis Pavaje din Vințu de Jos, Alba, funcționează la doar 10 metri de locuințe, deși legea prevede o distanță de cel puțin 500 de metri. Curțile localnicilor sunt acoperite de praf alb, iar oamenii spun că nu pot dormi noaptea din cauza poluării fonice de la fabrică.
Camera de supraveghere de pe casa lui Dorin Alveș, aflată la 10 metri de fabrica Elis Pavaje, din Vințu de Jos, Alba, a surprins un nor gros de praf care se așază pe gazonul și pe florile decorative din curte. Ordinul 119/2014 din Ministerului Sănătății prevede ca distanța să fie de 500 de metri. Omul glumește amar că prietenii îi spun că are o grădină beton.
https://www.facebook.com/raul.moldovan.5492/videos/1517960738376593
Fabrica de bolțari de ciment a fost înființată în 1997, însă atunci avea o capacitate mică și nu deranja localnicii. Cu timpul, fabrica și-a schimbat proprietarii și a ajuns să funcționeze la o capacitate mult mai mare și să fie modernizată. I s-au adăugat silozuri pentru depozitarea pulberii de ciment și o hală cu o presă vibratoare pentru producerea pavajelor și bordurilor din beton. Din 2016, activitatea firmei se desfășoară în mod accelerat, potrivit localnicilor, cu un program care începe la 6 dimineața și se încheie la ora 23. În prezent, fabrica funcționează non-stop.
Poluarea fonică face ca o discuție să nu poată fi purtată pe un ton moderat, spun localnicii, iar vibrațiile de la presă le-au crăpat pereții caselor. În plus, aproape în fiecare zi, vântul aduce nori de praf de ciment în curțile lor.
„Nu se mai face nimic. Nici viță de vie, gazon, pomi fructiferi, nimic. Am investit bani și s-a uscat tot. Nu mai pun nimic. Ar, pun pietriș, să fim ca pe Marte”, a spus Raul Moldovan pentru Green Report.
Localnicii bănuiesc că praful este degajat în atmosferă atunci când camioanele descarcă cimentul în silozuri, prin circulația vehiculelor prin curtea unității, dar și din cauza filtrelor care nu au fost înlocuite.
Oamenii se plâng că au fost afectați de inundații după ce compania a pavat o suprafață de 2,5 hectare, iar apa n-a avut unde să se scurgă.
„Eu stau acolo de-o viață. În 42 de ani, cât am eu, au fost ploi mult mai mari, dar niciodată nu ni s-a întâmplat să ne intre apa în curți”, a mai spus Moldovan.
De-a lungul anilor, localnicii de pe strada Devei au făcut solicitări către autorități, însă problema nu a fost rezolvată. Direcția de Sănătate Publică (DPS) Alba a amendat compania cu 10.000 de lei pentru nerespectarea distanței minime față de zona de locuit, însă fabrica a contestat în instanță amenda. Privind poluarea fonică, DSP Alba a transmis că nu deține aparatură omologată pentru a determina nivelul de zgomot.
Primarul din Vințu de Jos, Josan Ion Iosif, spune că știe despre problemele cu care se confruntă aceștia, dar că nu poate face decât să trimită mai departe sesizările, la Garda de Mediu și la Direcția de Sănătate Publică, instituții abilitate să verifice activitatea fabricii.
Întrebat dacă a avut o discuție cu reprezentanții companiei, primarul ne-a răspuns: „Reacția lor a fost că ei moștenesc această firmă, de când a început, în 1995, și atunci s-a făcut o consultare, zic ei. Eu n-am găsit în arhivă așa ceva, care să arate că publicul n-a avut nimic de obiectat. Recent, în 2018, au făcut un PUZ (Plan Urbanistic Zonal) prin care era consultat publicului privind mediul. Spun că atunci nimeni n-a obiectat activitatea Elis Pavaje”.
Potrivit Consiliului Județean Alba, compania a elaborat un Plan Urbanistic Zonal, în august 2008, pentru „schimb destinație din casă în birouri, extindere și reabilitare hală de producție, împrejmuire, amenajare parcaje, expoziție, platformă de depozitare și panou publicitar”, care a fost aprobat de Consiliul Local Vințu de Jos. Sursa citată mai spune că primarul comunei a eliberat o autorizație de construcție, în decembrie 2018, pentru lucrările de modernizare.
Dincolo de hârtii, realitatea văzută cu ochiul liber e alta. Coșurile de evacuare trimit în aer nori de praf, care se așază peste tot în curțile oamenilor. Până când autoritățile găsesc soluții pentru problemele lor, localnicii își adaptează activitățile ca să se protejeze de poluare.
„Totul e plin de praf de ciment, nu mai poți să scoți o haină afară. Mi-am făcut o terasă mică după casă, care funcționează ca paravan. Tot acolo uscăm și rufele”, a mai spus Moldovan.
Până la ora publicării acestui material, compania Elis Pavaje nu a răspuns la solicitarea Green Report de a prezenta o poziție față de sesizările localnicilor din Vințu de Jos.