Peste jumătate dintre speciile de primate, amenințate cu extincția. Motivul?

În jur de 300 de specii de primate, printre care gorilele, cimpanzeii și lemurii, ar putea dispărea în curând. Defrișările efectuate pentru a face loc terenurilor agricole sau industriei sunt principalele cauze pentru ceea ce cercetătorii consideră a fi „o viitoare extincție în masă”.

În jur de 60% din populația de maimuțe și lemuri este în pericol, potrivit unui studiu publicat de experții organizației Conservation International. În curând, s-ar putea să mai vedem gorile, cimpanzei, giboni, maimuțe marmoset, lemuri și loris doar în atlasele animalelor sălbatice.

Primatele se găsesc în 90 de țări, dar două treimi dintre specii sunt concentrate în Brazilia, Madagascar, Indonezia și Congo. În Madagascar, 87% dintre primate sunt în pericol, iar în Asia – 73%.

Se pare că activitățile umane sunt principalele responsabile pentru fenomen. Trei dintre acestea mai ales.

Agricultura, industria și vânătoarea, principalele vinovate

Expansiunea terenurilor agricole reprezintă cea mai mare amenințare pentru primate. Pentru a face loc plantațiilor, au fost defrișate sau arse din 1990 până în 2010 în jur de 1.5 milioane de kilometri pătrați de pădure (o suprafață de 3 ori mai mare decât cea a Franței). În Sumatra și Borneo, plantațiile de palmier au afectat grav popolația de urangutani. În China și India, arborii de cauciuc au invadat ecosistemele gibonilor, împingând specia aproape de dispariție.

primate biodiversitate extincție

Industria forestieră și cea minieră au și ele o contribuție majoră. Teritorii vaste de pădure din Asia și Africa au fost tăiate pentru lemnul tropical. În Filipine și Congo, exploatările de aur, nichel și cupru au invadat habitatele gorilelor. În plus, se estimează că industria va construi până în 2050 încă 25 de milioane de kilometri de drumuri, fragmentând și mai tare ecosistemele.

În sfârșit, un alt pericol în reprezintă vânătoarea. În Nigeria și Camerun, se vând anual 150.000 de exemplare de primate, din 16 specii diferite. În Borneo, sunt vânați anual între 2.000 de 3.000 de urangutani, mult mai mulți decât rata de reproducere.

Cercetătorii avertizează că oamenii au „o ultimă șansă” de a reduce sau a elimina amenințările care conduc la dispariția speciilor. De asemenea, cred că trebuie să își sporească eforturile de conservare și de conștientizare a fenomenului.

spot_img

Ultimele știri