Expunerea timpurie la pesticide, înainte de naștere și în timpul primului an de viață, a fost asociată cu un risc crescut de dezvoltare a autismului, conform celui mai mare studiu epidemiologic de până acum care analizează legătura dintre pesticide și autism.
Conform studiului, femeile însărcinate care locuiau la maxim 2000 de metri de o zonă agricolă din California unde erau folosite cantități mari de pesticide au născut copii care aveau cu 10-16% mai multe șanse să dezvolte autism și cu 30% mai multe șanse să dezvolte autism sever care să le afecteze abilitățile intelectuale. Când copiii au fost expuși la pesticide în timpul primului lor an de viață, riscul de dezvoltare a autismului a crescut cu 50%.
Deși rezultatele nu dovedesc că expunerea la pesticide cauzează autism, acestea stârnesc îngrijorări privind consecințele expunerii la pesticide, care este dificil de controlat.
„Sper că aceste constatări vor face unii legislatori să se gândească la măsuri eficiente privind politicile de sănătate publică pentru a proteja populațiile care ar putea fi vulnerabile și care trăiesc în zone care le expun unor riscuri mai mari. Creșterea conștientizării în rândul publicului ar putea fi modul de a schimba într-un final practicile și politicile agricole.”, a declarat Ondine von Ehrenstein, autoare principală a studiului și profesoară la Școala de Sănătate Publică Fielding, în cadrul Universității California din Los Angeles.
În cadrul studiului, cercetătorii au analizat aproape 3000 de copii diagnosticați cu autism care au fost născuți între 1998 și 2010 și i-au comparat cu peste 35.000 de copii care nu au fost diagnosticați. Von Ehrenstein a explicat pentru Time că a analizat expunerea la 11 pesticide care au fost asociate cu deteriorarea capacității intelectuale la animale și populații mai restrânse de oameni. Printre pesticidele studiate se numără diazinon, permethrin și chlorpyrifos, care sunt utilizate și în România.
Studiul a analizat și expunerea la aer poluat, precum și la statutul economic al mamelor și locul de reședință (în mediul urban și rural). Chiar și atunci când acești factori sunt luați în considerare, riscul de autism a crescut o dată cu expunerea la pesticide.
Studiu Harvard: Fructele cu pesticide afectează fertilitatea femeilor
Amanda Bakian, profesoară la Universitatea din Utah, a explicat pentru Health Day că studiul are limitări semnificative, deoarece a analizat impactul expunerii la pesticide la o rază de 2000 de metri de locuința persoanelor, iar analiza s-a rezumat la expunerea la aerul de afară, nu și cel din interior. Așadar, descoperirile nu pot fi generalizate și aplicate altor medii. De asemenea, nu toții copiii expuși la pesticide vor dezvolta autism.
Scott Badesch, CEO la Autism Society of America, a explicat pentru Health Day că studii ca acesta sunt importante pentru înțelegerea autismului și a cauzelor sale.
„Cerem realizarea mai multor cercetări asemănătoare care ar putea duce la acțiuni în domeniul sănătății publice și intervenții pentru indivizi și familii.”
Un studiu publicat anul trecut arăta că femeile însărcinate care sunt expuse la insecticidul Diclor-Difenil-Tricloretan (DDT) au șanse mai mari să nască copii cu autism, conform unui nou studiu.
Un alt studiu atrăgea atenția asupra pericolelor unei întregi clase de pesticide, care afectează sănătatea copiilor și a femeilor însărcinate. Conform cercetătorilor, organofosfații cresc riscul de deficit de atenție și memorie, IQ redus și autism în cazul copiilor nenăscuți.