Exportul extracomunitar de buştean a fost interzis prin lege

Camera Deputaţilor a adoptat, joi, un proiect de lege prin care se interzice, începând cu data de 1 ianuarie 2021, pe o perioadă de 10 ani, exportul de buştean în spaţiul extracomunitar. Exportul în interiorul Uniunii Europene nu se consideră a fi export.

Încălcarea acestei interdicții se pedepsește cu închisoarea, de la un an la 3 ani, și amendă de 100.000 de lei. Camera Deputaţilor este for decizional.

„Mi-aș dori să spun că adoptarea acestei legi reprezintă o victorie pentru salvarea pădurilor din România și stoparea tăierilor ilegale. Nu pot, însă, să afirm așa ceva. Pentru că măsura vizează câteva mii de metri cubi. Asta în condițiile în care, anual, din pădurile României dispar anual 20 de milioane (repet, MILIOANE) de metri cubi de masă lemnoasă. Asta pe lângă aproximativ 18 milioane de metri cubi de lemn tăiat cu acte (cât de legal au fost eliberate actele respective e o altă discuție)”, spune senatorul USR Mihai Goţiu pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, se instituie Registrul național de evidență informatizată a proprietăților forestiere și Catalogul național al masei lemnoase.

„Realizarea cadastrului aferent fondului forestier proprietate publică a statului este finanţată de la bugetul de stat sau din surse proprii ale administratorilor fondului forestier proprietate publică a statului. În vederea asigurării transparenţei recoltării masei lemnoase din fondul forestier naţional se instituie Catalogul naţional al masei lemnoase la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură prin utilizarea bazelor de date informatice existente la nivelul acesteia”, se arată în proiect.

Autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură va publica Catalogul naţional al masei lemnoase de site-ul propriu, al cărui model se aprobă prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.

Structurile teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură vor verifica prin sondaj actele de punere în valoare în baza unor criterii de risc.

ONG-ul de mediu Agent Green spune că problemele sistemice nu au fost rezolvate, în condiţiile în care lemnul poate fi exportat sub formă de cherestea.

„Astăzi, o minusculă victorie pentru păduri. Proiectul de lege inițiat de Liviu Dragnea în anul 2019 pentru interzicerea exportului de bușteni în afara UE pentru 10 ani a fost votat în Parlament. Adică nu mai pleacă bușteni cu vaporul, ci doar containere cu cherestea. Buștenii mai pot pleca însă către UE cu trenul și cu camioane. Este un pas înainte dar care nu rezolvă nici pe departe probleme sistemice din România. Există o cerere fără precedent de lemn în România din cauza marilor fabrici austriece și turcești deschise după anul 2000 care transformă cantități uriașe de bușteni în cherestea, un produs neprelucrat intensiv. Milioane de metri cubi de lemn pleaca în continuare anual din portul Constanța în peste 70 de țări din lume cu vaporul sub formă de cherestea”.

 

spot_img

Ultimele știri