Agent Green: Exploatări forestiere masive în pădurile seculare din Bucegi

Agent Green a protestat ieri, de Ziua Europeană a Parcurilor, față de exploatările forestiere masive din pădurile seculare de pe Valea Cerbului, din Parcul Natural Bucegi. Potrivit ONG-ului, de mai multe luni sunt tăiați arbori mari, care devin apoi parchet, uși, bobine și tamburi.

Valea Cerbului este principala cale turistică de acces către vârful Omu și are cvadruplă protecție națională și internațională: parc natural, sit Natura 2000, Rezervație Naturală (Abruptul Prahovean) și păduri virgine cartate în inventarul PIN MATRA din anul 2004, protejate prin ordine ale ministerului mediului din 2012 și din 2016. În anul 2018, noul inventar Primofaro a cuprins aceste păduri drept potențial primare și seculare.

Totuși, arată ONG-ul, din Valea Cerbului se scot de mai multe luni arborii cei mai mari și mai valoroși economic, în special brad, dar și fag. Exploatarea se face în condiții de sol îmbibat cu apă pe drumuri de pământ adânci pe peste un metru, prin albia apelor curgătoare, lăsând în urmă și arbori prejudiciați, loviți la doborârea și tragerea celor vizați.

„Pe hârtie, România stă bine la capitolul arii protejate. 23% din suprafața țării este acoperită declarativ cu astfel de zone. În realitate, doar 1% este strict protejat. Adică mai nimic, în vreme ce paradisul devine un loc odios unde nu mai ai de ce să revii. În Bucegi au protejat strict eminamente golurile alpine și prea puțin din păduri. Valea Cerbului și toate văile cu trasee turistice, cu rol de protecție a biodiversității, a surselor de apă, a așezărilor omenești și a infrastructurii ar trebui să devină strict protejate”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Agent Green a urmărit arborii exploatați din Valea Cerbului de firma Migab Forest. Lemnul este transformat în parchet, uși și plăci MDF la fabrica turcească Yldiz Entegre de lângă Pitești, precum și în tamburi și bobine la fabrica MarMob de lângă Rădăuți, județul Suceava.

Protestul a avut loc chiar lângă camioanele încărcate cu lemne de la Valea Cerbului, acolo unde se află Rezervația Naturală Abruptul Prahovean – cea mai mare întindere din Parcul Natural Bucegi.

„Protestăm pentru că nu putem accepta proastele politici care au permis acest masacru în Bucegi, cel mai iubit și mai vizitat munte al României. Este rușinos ce am găsit aici. Un peisaj selenar. Ministerul Mediului trebuie să oprească jaful și să coopereze cu ministerul responsabil de turism pentru ca zonele turistice și de acces către destinații turistice să nu mai arate ca după bombardamente”, a spus ieri Veronica Tulpan, coordonator campanii Agent Green.

„Nimeni nu mai are nicio jenă, se taie și se fură lemn ziua în amiaza mare. Oamenii ăștia trebuie sa înțeleagă că nu trăim doar în prezent. Consecințele acțiunilor lor vor afecta grav următoarele generații cărora nu le acordam nicio șansă. Ne miram de ce vin viituri, de ce alunecă terenurile. Fără oxigen nu se poate trăi! Aerul este din ce în ce mai poluat, deloc respirabil în orașe, praf mult, iar toata astea se duc în plămânii noști. Durata de viață se micșorează considerabil”, avertizează Dan Huțanu, iubitor de drumeții și alergător montan.

Agent Green solicită Ministerului Mediului să transforme munții Bucegi din Parc Natural în Parc Național și să protejeze strict cel puțin 90% din pădurile acestei arii protejate, inclusiv întreaga Valea Cerbului și toate văile cu trasee turistice și care protejează nu doar biodiversitatea, ci și așezării omenești. Iar Gărzii Forestiere, să cerceteze respectarea normelor silvice în vigoare la exploatările firmei Migab Forest din Bucegi în perioada 2020-2021.

„Nu putem permite ca într-un un Sit Natura 2000 (SiteCode: ROSCI0013) să aibă loc exploatări forestiere masive. Nu putem permite ca dintr-un Sit Natura 2000 să plece aproximativ 5000 m3 de masă lemnoasă”, a transmis Nicu Ștefănuță, europarlamentar USR PLUS.

Acesta a precizat că lucrează la o definiție mai strictă a sistemului de arii strict protejate care să interzică industriei de exploatare a lemnului și acelora care practică activități extractive să activeze în aceste zone.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri