Expirat, primul club din București care a renunțat la paiele din plastic

Conducerea clubului Expirat din București a luat decizia să renunțe la paiele din plastic pentru a proteja mediul înconjurător. Aceeași decizie va fi luată săptămâna viitoare și pentru Expirat Vama Veche și, într-un viitor apropiat, pentru Energiea, cele trei locații având aceiași proprietari.

Expirat, primul bar din București care a renunțat la paiele de plastic

Când deschizi site-ul strawlessocean.org, vezi câteva imagini cu mai multe persoane care beau dintr-un pahar, cu ajutorul unui pai, apoi, ceea ce pare un tentacul imens de caracatiță, îi lovește peste față. Imaginile sunt un pic șocante, ca și mesajul care apare imediat dedesubt: „Până în 2050, în oceane va fi mai mult plastic decât vor fi pești”.

La acest site au dat trimitere cei de la clubul Expirat, din București, când au anunțat pe Facebook: „Nu mai punem paie pe foc. De azi, Expirat e #farapaie. Consumul excesiv de plastic dăunează grav planetei”.

„Ne doream demult să renunțăm la paiele de plastic, doar că nu făceam asta din dorința de a livra și pentru clienții noștri ceea ce doresc, pentru că se cer sau cel puțin aveam impresia că se cer. Dar după ce am făcut campania ne-am dat seama că realitatea e total diferită. Am decis până la urmă să facem pasul ăsta. Și, având în vedere că mergem pe ideea de cocktail-uri bine făcute, am decis să nu înlocuim paiele cu altceva. Am fi putut să luăm paie ecologice, dar am decis să renunțăm de tot la ele, pentru că atunci când ai o băutură bună, ea se savurează direct din pahar”, a spus Antonio Nartea, responsabil cu relațiile publice pentru clubul Expirat.

fabricadetuica.ro

Astfel că, din data de 10 mai, pe barul lung, în locul unde ar fi trebuit să fie paiele, lângă șervețele, clienții pot găsi niște flyere înguste, ca niște semne de carte, pe care scrie: „#farapaie” și „Consumul excesiv de plastic dăunează grav planetei”. În plus, cei care cereau detalii suplimentare sau întrebau unde este paiul din băutura lor, primeau o insignă cu #farapaie și „I don’t suck” (inspirată din campania Strawless Ocean) și aflau toate informațiile necesare.

Expirat, primul bar din București care a renunțat la paiele de plastic

„Ne-am lovit de o reacție foarte mișto din partea oamenilor, care chiar au înțeles. Nu știu dacă e vorba doar de oaspeții noștri și poate atragem genul de oameni care înțeleg mai pe deplin problemele astea, dar cred că asta ne-a surprins cel mai mult, reacția foarte mișto a oamenilor. Pare că toată lumea a înțeles”, a mărturisit Antonio pentru Green Report.

Spune că au ales insignele ca un mic cadou pentru clienți pentru ca mesajul să poată fi dus mai departe de Expirat și să ajungă la cât mai multe persoane.

[box type=”info” align=”aligncenter” ]În America sunt folosite peste 500 de milioane de paie din plastic, iar mare parte din ele ajung în oceane, poluând apa și omorând vietățile marine. Se întâmplă asta pentru că paiele nu pot fi reciclate, pentru că sunt prea ușoare pentru a fi sortate de benzile automate. Astfel, ajung direct la gropile de gunoi și, purtate de vânt, sfârșesc în apă.[/box]

Inițiativa #farapaie a plecat de la Andrei și Raluca Șoșa, proprietarii localului, care, spune Nartea, au avut mereu o viziune pro-mediu și au încercat să minimizeze impactul pe care îl au prin afacerile lor asupra mediului. Pe lângă Expirat, cei doi mai sunt proprietarii clubului Expirat Vama Veche și a restaurantelor Energiea și Pâine și Vin.

De când va avea deschiderea oficială, din 25 mai, clubul din Vama Veche va fi #farapaie pentru totdeauna, iar La Pâine și Vin oricum nu puneau la dispoziție astfel de accesorii.

„La Energiea urmează să luăm aceeași decizie, dar întâi încercăm să găsim o soluție pentru că acolo sunt niște băuturi care se pot bea numai cu paiul. Imediat ce găsim soluția asta, o să renunțăm și acolo”, a mai spus PR-ul.

Expirat, primul bar din București care a renunțat la paiele de plastic

Acesta a adăugat că, în toate locațiile care stau sub umbrela familiei Șoșa, deșeurile sunt colectate separat, sunt folosite mașini de spălat ecologice și detergenți bio, uleiul utilizat este reciclat, iar la Expirat au achiziționat o mașină de casat sticla.

[box type=”info” align=”aligncenter” ]În jur de 71% dintre păsările marine și 30% dintre broaștele țestoase găsite decedate aveau plastic în stomac. Atunci când ingerează plastic, vietățile marine au 50% șansă de supraviețuire.[/box]

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri