Mai mulți arhitecți și ingineri cer interzicerea zgârie-norilor din sticlă deoarece aceste clădiri sunt extrem de ineficiente energetic, necesitând prea multă energie pentru a fi răcite.
Clădirile mari din sticlă, folosite pentru birouri, magazine sau parcuri industriale, au devenit populare deoarece permit accesul unei cantități mari de lumină naturală, oferă priveliști frumoase celor dinăuntru și sunt elemente impresionante în linia orizontului orașelor. Însă lumina solară aduce și căldură, care nu are cum să iasă din clădire în mod natural.
Pentru a evita efectul de seră, aerul condiționat este utilizat ca și soluție standard. Însă Agenția Internațională pentru Energie estimează că aproximativ 40% din emisiile de CO2 ale lumii vin de la construcția, încălzirea, răcirea și demolarea clădirilor. Energia utilizată pentru aer condiționat s-a dublat începând cu anul 2000 și reprezintă în prezent 14% din consumul total de energie.
Clădirile mai noi utilizează tipuri speciale de sticlă care pot deveni opace pentru a bloca razele solare, sau pot chiar genera electricitate, cum este cazul clădirii Edge din Amsterdam. Dar chiar și aceste panouri de sticlă laminată contribuie la criza climatică, deoarece producția lor este costisitoare, iar ele sunt aproape imposibil de reciclat, având o durată de viață de doar 40 de ani.
„Dacă construiești o seră în timpul urgenței climatice, este un lucru cel puțin ciudat. Dacă utilizezi fațade de sticlă standard ai nevoie de multă energie pentru a le răci, iar utilizarea unei cantități mari de energie este echivalentă cu o cantitate mare de emisii de carbon.“, a declarat Simon Sturgis, consilier pentru guvernul britanic și membru al grupului de sustenabilitate din cadrul Institutului Regal al Arhitecților Britanici.
În luna aprilie, primarul New York-ului, Bill de Blasio, a anunțat că va interzice toate clădirile construite exclusiv din sticlă și va forța dezvoltatorii să facă clădirile existente mai eficiente din punct de vedere al energiei.