Experți germani și români vin la „Managementul Deșeurilor și Reciclarea în România”

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) realizează un proiect de colaborare româno-germană cu tema „Managementul Deșeurilor și Reciclarea în România“. Inițiativa aparține Ministerului Federal al Mediului, Protecției Climatice și Siguranței Nucleare din Germania, iar finanțarea este realizată în cadrul inițiativei de export ”Tehnologii de Mediu”.

Proiectul se adresează in primul rând autorităților publice locale din România, dar și firmelor românești și germane interesate să dezvolte relații bilaterale în domeniul infrastructurii de mediu. Scopul principal este de a facilita schimbul de experiență între specialiștii germani și români si de a contribui la îmbunătățirea situației actuale din România prin transfer de know-how și cunoștințe în domeniu.

În cadrul proiectului, Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează în perioada septembrie 2018- august 2019 trei workshopuri regionale și o conferință de finalizare a proiectului în București.

Primul workshop a avut loc la Iași în data de 27 septembrie 2018 şi a fost desfășurat  în parteneriat cu Consiliul Județean Iași. Evenimentul s-a bucurat de participarea reprezentanților autorităților locale din județele Iași, Botoșani, Neamț și Suceava.

Cel de-al doilea workshop s-a desfășurat la Cluj în data de 6 noiembrie 2018 în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj. Evenimentul a reunit atât reprezentanți ai autorităților locale, cât și ai companiilor, organizațiilor non-guvernamentale și universităților din județele Alba, Bihor, Cluj, Harghita, Maramureș, Mureș, Satu Mare.

Cel de-al treilea workshop a avut loc la Timișoara în data de 19 februarie 2019 la hotel Continental, fiind derulat in parteneriat cu Primăria Timișoara. Evenimentul s-a bucurat de participarea reprezentanților autorităților locale, companiilor de salubritate și universităților din județele Arad, Bihor, Cluj, Dolj, Hunedoara, Timiş și Vâlcea.

Conferința finală se va desfășura pe 27 iunie în București la Hotel Intercontinental, Sala Rondă. Evenimetul vine ca o concluzie a tuturor celor discutate în cadrul workshop-urilor regionale, reunind atât autorități publice, cât și companii din domeniu și are ca principal obiectiv prezentarea rezultatelor workshopurilor menționate și să ofere o privire de ansamblu la nivel național.

Experți germani și români vor oferi participanților o privire de ansamblu asupra managementului deșeurilor din Germania și România, iar ulterior vor fi dezbătute aspecte legate de provocările implementării SMID-urilor în România, in încercarea de a găsi soluții viabile pentru acestea.

Participarea la conferință este gratuită, fiind susținută de Ministerul Federal al Mediului, Protecției Climatice  și Siguranței Nucleare din Germania.

Aici găsiți programul și formularul de înregistrare la conferința din București.

Obiectivele AHK România în cadrul proiectului

Prin acest proiect ne propunem să susținem transformarea României într-o economie circulară viabilă, prin informații specifice, consultanță și contacte germane din domeniul tehnologiilor și serviciilor de mediu. AHK România dorește să își consolideze rolul de  contact permanent pentru factorii de decizie publici și actorii privați din România și să extindă platforma deja creată în cadrul econet romania și al Grupului de lucru Mediu existent.

Concentrându-se pe problemele de mediu din România și oferind exemple concrete de soluții, ne străduim să contribuim la depășirea  provocărilor cu care se confruntă autoritățile locale în implementarea Planului național de gestionare a deșeurilor și să subliniem posibilitatea implicării  pentru companiile germane.

Grupul țintă al proiectului în România este reprezentat de autoritățile  locale ale celor 41 de județe si municipiului București, care trebuie să adapteze planurile de management integrat al deșeurilor, dar și de companiile germane și românești din domeniul ingineriei, consultanței  sau tehnologiilor de mediu ce pot aduce plus valoare inițiativei. 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri