Experți: exercițiile fizice în timpul izolării ajută sistemul imuntar

Chiar dacă majoritatea dintre noi stă acasă, nu înseamnă că trebuie să renunțăm la activitatea fizică, mai ales că tentația de a mânca mai des este mai greu de temperat în izolare. Din contră, spun cercetătorii, menținerea unui program regulat de exerciții fizice în timpul izolării ajută sistemul imunitar.

Experții de la Universitatea din Bath,Marea Britanie, spun că gimnastica în timp ce urmăm şi regulile de distanțare socială va avea un „efect extrem de pozitiv” asupra sănătății și bunăstării oamenilor.

Analiza lor a arătat că0 exercițiile fizice pote ajuta sistemul imunitar să găsească și să facă față agenților patogeni, precum și să încetinească modificările aduse sistemului imunitar odată cu înaintarea în vârstă.

Echipa recomandă 150 de minute pe săptămână de exerciții aerobice cu intensitate moderată, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau mersul cu bicicleta. Dar cum restricţiile de deplasare ne impun să stăm în casă, putem face gimnastică acasă. Nu trebuie să avem aparatele de la sălile de fitness. Materiale pentru inspiraţie se găsesc cu mare uşurinţă pe Youtube sau Google.

De asemenea, multe centre de fitness sau kinetoterapie postează în această perioadă scurte video-uri cu recomandări de exerciţii pe platformele de social media şi le putem urma cu uşurinţă din propria sufragerie.

Cei a căror capacitate de exercițiu este limitată din cauza unei stări de sănătate sau a unui handicap ar trebui să urmărească să se miște mai mult pentru că „ orice formă de mişcare este mai bune decât niciuna”, spun cercetătorii.

Aceştia au adăugat că exercițiile au beneficii clare pentru menținerea mușchilor, ceea ce ajută și la prevenirea anchilozării.

Dr. James Turner, de la Departamentul pentru Sănătate de la Universitatea din Bath, a declarat: „Cercetările noastre au ajuns la concluzia că există dovezi foarte limitate pentru exerciții fizice, care crește direct riscul de a fi infectat cu viruși. În contextul coronavirusului și a condițiilor în care ne regăsim astăzi, cea mai importantă considerație este reducerea expunerii dumneavostră la alte persoane care ar putea avea virusul.

Analiza a fost publicată în revista internațională Exercise Immunology Review.

„Dar oamenii nu ar trebui să treacă cu vederea importanța de a rămâne în formă, să fie activi și sănătoşi în această perioadă. Cu condiția să fie efectuate izolat, departe de ceilalți, exercițiile fizice zilnice vor ajuta la menținerea mai bună a modului de funcționare a sistemului imunitar – nu la suprimarea acestuia.”

În cadrul studiului cercetătorii au dezbătut dacă sistemul imunitar se poate schimba într-un mod negativ sau pozitiv după exerciții și dacă sportivii au mai multe infecții decât populația generală.

Au ajuns la concluzia că infecțiile sunt mai probabil să fie legate de factori precum dieta, stresul, somnul, călătoriile și expunerea la agenți patogeni la adunările de grupuri mari de oameni, cum ar fi maratoanele.

Dr. John Campbell, de la Departamentul pentru Sănătate de la Universitatea din Bath, a declarat: „Oamenii nu ar trebui să se teamă că sistemul lor imunitar va fi suprimat prin exerciții fizice, punându-i la un risc crescut de a contracta coronavirus.

Cercetătorii au subliniat importanța menținerii unei igiene personale bune atunci când facem exerciţii, inclusiv spălarea completă a mâinilor după aceea.

Aceştia au adăugat că oamenii trebuie să acorde atenție și orelor de somn și să mențină o dietă sănătoasă.

spot_img

Ultimele știri