Expert roman implicat in cercetari de eficientizare energetica revolutionara pentru echipamentele IBM

Adrian Ionescu, un profesor roman de nanotehnologie la Scoala Politehnica din Lausanne, Elvetia, este implicat intr-un amplu program de dezvoltare a unor tehnologii revolutionare menite sa eficientizeze cu aproape 90% consumul energetic pentru echipamentele gigantului IBM.

Laboratorul IBM din Zurich dezvolta in prezent un dispozitiv care va regla consumul de energie mult mai judicios decat actualele modele, acesta urmand sa elimine pe cat posibil asa numitul ”consum-vampir” pe care aparaturile tinute in priza il au chiar si-atunci cand sunt inchise, a anuntat compania intr-un comunicat citat de Bloomberg.com.

Acelasi dispozitiv va prelungi semnificativ viata bateriilor cu care sunt echipate laptopurile. ”In loc sa trebuiasca sa iti incarci bateria la fiecare doua zile, o poti folosi chiar si doua saptamani. Imaginati-va ca bateria laptopului dvs. va dura de 10 ori mai mult”, a declarat Ionescu ieri, intr-un interviu acordat jurnalistilor de la Bloomberg.

Dispozitivele electronice mobile de tip smartphone ar putea fi bazate pe viitor pe un consum de energie alternativa, precum cea solara, a mai spus Adrian Ionescu. El a admis ca sursele de energie regenerabila existente in prezent sunt insuficiente pentru a asigura acest consum.

3 miliarde de dolari pe an, factura la ”consumul-vampir” din SUA

Potrivit celor mai recente statistici ale Departamentului american pentru Energie, la facturile de energie platite de americani se adauga anual circa 3 miliarde de dolari numai din consumul inutil pe care aparaturile aflate in stand-by il au daca sunt tinute in priza.

Potrivit estimarilor IBM, energia consumata de echipamentele IT si aparaturile electronice se va dubla pana in 2022 si se va tripla pana in 2030, urmand sa ajunga la un nivel de 1.700 TWh.

Proiectul de eficientizare a consumului va dura trei ani si va fi urmat de alti cativa ani de dezvoltare si probe, a declarat Heike Riel, unul dintre sefii de proiect de la laboratorul de cercetare al IBM din Zurich. Asta inseamna ca primele produse IBM echipate cu noile dispozitive vor fi disponibile pentru consumatori incepand din 2015, a precizat aceasta.

IBM, cel mai mare producator de echipamente IT din lume, cheltuie anual circa 6 miliarde de dolari, respectiv 6% din venitul anual, numai pe cercetare si dezvoltare.

Livia Cimpoeru

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri