Consiliul Judetean (CJ) Tulcea ii invita pe turisti sa experimenteze Delta Dunarii in ritm lent, propunerea fiind notiunea de baza a Planului strategic pentru dezvoltarea unui turism durabil in Delta Dunarii, prezentat vineri, la seminarul international ’’Turismul durabil in zonele umede si costiere’’.
’’Dorim sa promovam ideea experimentarii Deltei in conditii in care turistii sa se poata bucura de peisaj, gastronomie, traditii locale, rute specifice pe care nu oricine le poate face, ci doar acele persoane care au rabdare si care doresc ca in cele cateva zile pe care le au la dispozitie sa se integreze in mediu, ca in propria casa. Este genul de turism care ofera posibilitatea de a te bucura de tot ceea ce ofera destinatia si populatia din zona’’, a declarat Roxana Iacob, expert superior in Directia de Dezvoltare Regionala a CJ Tulcea.
Planul strategic este rezultatul proiectului ’’Dezvoltarea potentialului pentru un turism durabil in zonele umede Natura 2000 – studiu de caz Delta Dunarii’’, sprijinit financiar de Uniunea Europeana si derulat in parteneriat de CJ, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) si WES Brugge, Belgia.
’’Ne dorim ca acest plan sa devina aplicabil cat mai repede, chiar din ianuarie 2009. Este un plan care ar trebui sa fie o viziune comuna a tuturor actorilor locali din domeniul turismului, dar acest demers va fi unul complex si complicat’’, a spus reprezentantul CJ.
Consilierul personal al secretarului de stat al Directiei de Turism din Ministerul pentru IMMuri, Comert, Turism si Profesii liberale, Cristian Diaconescu, prezent la seminar, a afirmat ca institutia pe care o reprezinta va sprijini implementarea acestui proiect.
’’In principiu, noi putem sprijini realizarea acestui plan pe partea de formare profesionala si indeosebi pentru promovarea Deltei Dunarii si este posibil sa avem niste sume speciale pentru proiecte ce vizeaza dezvoltarea turismului. In plus, speram sa realizam un plan strategic pentru dezvoltarea eco-turismului cu sprijinul Organizatiei Mondiale pentru Turism, iar pentru Delta Dunarii va fi un alt plan, realizat la nivel national’’, a mentionat Cristian Diaconescu.
Implementarea proiectului ’’Dezvoltarea potentialului pentru un turism durabil in zonele umede Natura 2000 – studiu de caz Delta Dunarii’’ a inceput in aprilie 2007 si se va incheia la sfarsitul acestei luni, valoarea totala fiind de 86.957,7 euro. Din aceasta suma, 74,77% reprezinta finantarea acordata de Guvernul Flamand, restul reprezentand cofinantarea CJ si a ARBDD.
Acesta a fost cel de-al doilea seminar international organizat in cadrul manifestarilor prilejuite de manifestarea ’’Open Days’’, initiata de Comitetul Regiunilor si Directia Generala de Politica Regionala a Comisiei Europene.
Primul seminar international, ’’Managementul circulatiei si al mobilitatii in destinatia turistica Delta Dunarii’’, s-a desfasurat joi, cand experti din Austria au prezentat exemple de buna practica in dezvoltarea unor strategii de turism durabil, in proiectul ’’Delta Dunarii – Peisajul anului 2007-2009’’, initiat de asociatia internationala ’’Prietenii Naturii’’, care are drept obiectiv promovarea acestei zone a Romaniei.
Ultimul eveniment al manifestarilor ’’Open Days’’ va avea loc in 31 octombrie si se va desfasura sub auspiciile Presedintiei franceze a Consiliului Uniunii Europene, organizatorii simpozionului ’’Delta Dunarii – un tezaur ecologic pentru europeni’’ dorind sa contribuie astfel la promovarea patrimoniului natural al Deltei Dunarii.