Expeditia internationala Joint Danube Survey2 a ajuns in Romania

Expeditia internationala de supraveghere a Dunarii Joint Danube Survey 2 (JDS2) a sosit duminica, 9 septembrie, in Romania, intrand in tara prin sectiunea Bazias. Expeditia este formata din trei nave, selectate din Germania, Ungaria si Slovacia, pe care se afla 18 specialisti din cele 11 tari dunarene, dintre care si trei romani.

Ca si precedenta expeditie din 2001, JDS2 urmareste sa obtina un nou set omogen de informatii despre calitatea apei si a sedimentelor pentru intregul curs al Dunarii, in vederea unei evaluari cat mai corecte a calitatii apei Dunarii si a gasirii unor solutii eficiente atat pentru imbunatatirea calitatii, cat si a combaterii poluarilor accidentale.

Potrivit Administratiei Nationale Apele Romane, rezultatele supravegherii vor face posibilaimbunatatirea practicilor actuale de monitorizare din bazinul Dunarii, incluzand si introducerea unor noi indicatori de calitate ai apei care vor fi identificati in cursul expeditiei si care nu erau folositi in programele de monitorizare din prezent si vor fi identificate unele din sursele specifice de poluare care nu au fost clar definite.

In paralel, aproape 30 de experti romani din cadrul Apelor Romane vor merge in paralel cu trei ambarcatiuni, in zona malurilor romanesti ale Dunarii. Expertii locali romani vor fi la bordul navelor romanesti in timpul colectarii probelor si vor fi responsabili cu transportul corespunzator al probelor catre laboratoare. Cele doua echipaje, cel din strainatate si cel romanesc, vor preleva cinci tipuri de probe (apa, sedimente, probe biologice, suspensii solide, moluste), din apa fluviului Dunarea si, in premiera, din trei din afluentii sai romanesti, respectiv Olt, Prut si Arges.

Din cele 36 de sectiuni de monitorizare si prelevare a probelor, 13 sunt pe teritoriul romanesc, printre care Moldova Noua, Orsova, Gruia, Calafat, Corabia amonte Olt, Turnu Magurele aval Olt, Oltenita aval Arges, Harsova amonte Braila, bratul Chilia, bratul Sulina, la gura de varsare in Marea Neagra, bratul Sfantu Gheorghe.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri