Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Doar 20% din resursele de apa din Romania sunt omologate

Sursele de apa subterane sunt identificate si catalogate numai in proportiie de 20%, dintre acestea 80% fiind ape minerale, a declarat presedintele Agentiiei Nationale a Resurselor Minerale, Bogdan Gabudeanu, la "Conferinta anuala a apelor minerale".

"In prezent, exista 44 de surse de apa minerala omologate, pentru care au fost eliberate licente de imbuteliere. Calitatea acestora este recunoscuta la nivel mondial de hidrologi", a precizat presedintele Gabudeanu.
Prima sursa de apa minerala plata atestata a fost cea de de la Izvorul Minunilor, in anul 1984, pentru care s-a eliberat licentia de imbuteliere in 1997.

Obiectivul principal al conferintei anuale de la Stana de Vale, judetul Bihor, desfasurata in perioada 7-9 septembrie, a fost promovarea programului "Apele subterane necesita o guvernare corecta". "Programul are aplicabilitatea directa in Romania, fiind de importanta mondiala, in acelasi timp. In Romania nu exista un management integrat al apelor subterane. In tara noastra managementul resurselor de apa subterane se imparte intre doua institutiii ale statului – Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile pentru apele potabile si Ministerul Economiei si Finantielor pentru apele minerale. Aceasta face ca, printr-o gospodarire a resurselor divizata, sa exista probleme la nivel national mai ales in ceea ce priveste asigurarea apei potabile in mediul rural", a precizat vicepresedintele Asociatiiei Internatiionale a Hidrologilor, Florin Zamfirescu.

Specialistii afirma ca Romania are una dintre cele mai bogate rezerve de ape minerale din Europa, cu o calitate superioara multora care s-au impus pe pietele internationale datorita promovarii ca brand.
Asociatia Internationala a Hidrologilor este o organizatie mondiala care reuneste oameni de stiinta ce activeaza in domeniul planificarii, managementului si protectiei resurselor de ape subterane minerale si termale.

La evenimentul din judetul Bihor au participat membri ai asociatiiei din Elvetiia, Germania, Italia, Azerbaidjan, Egipt, Slovacia, Germania, Ungaria, Austrialia, Rusia, Cehia, Polonia si Romania. Dupa prezentarile tematice care au avut loc timp de trei zile la Stana de Vale, participantii vor pleca sa evalueze situatiile izvoarelor de ape minerale din judetele Harghita, Covasna, precum si la Borsec.

Foto: parcapuseni.ro

spot_img

Ultimele știri