Exclusiv GR: Romania pierde 4 proiecte fotovoltaice din cauza taxelor anti-dumping

Patru proiecte in valoare de 30 de milioane de euro, care urmau sa fie dezvoltate in Romania, au fost abandonate din cauza taxelor anti-dumping instituite de Comisia Europeana, a declarat pentru Green Report, Flavius Iliescu, directorul companiei Petawatt Energia.

Flavius Iliescu, directorul companiei Petawatt Energia

Cunoastem multi operatori din industria fotovoltaica din Romania care au declarat ca vor fi nevoiti sa-si inchida afacerea din cauza taxelor. Doar noi detinem contacte cu 4 parteneri importanti ale caror investii urmau sa se cifreze undeva in jurul valorii de 30 milioane de euro, proiecte care au fost abandonate”, a spus Flavius Iliescu.

Potrivit acestuia, cei mai multi dintre partenerii contractuali ai Petawatt si-au anuntat intentia de a renunta la executarea proiectului lor, chiar daca multi dintre ei au facut deja achizitia terenului, studii de fezabilitate, proiecte tehnice si, de asemenea, credite bancare.

Introducerea de taxe anti-dumping, inclusiv taxe retroactive, a descurajat investitiile, iar proiectele fotovoltaice devin lipsite de profitabilitate. Cererea pentru instalatii solare a scazut in detrimentul intregului lant valoric al industriei fotovoltaice”, a precizat directorul Petawatt Energia.

In opinia sa, derularea proiectelor solare este foarte dificila in acest moment din cauza unui cumul de factori: amanarea acordarii unui numar de certificate verzi, interzicerea amplasarii instalatiilor fotovoltaice pe terenurile agricole si impunerea de taxe anti-dumping, care genereaza o crestere de preturi si, implicit, o scadere a cererii pe piata.

In acest moment, nu avem nicio asteptare pozitiva, plecand de la modul in care au fost luate anumite decizii in ultima perioada, referitor la acest sector energetic,masurile pe care le-ati mentionat sunt lovituri puternice pentru industria energiei solare din Romania. Din pacate, viitorul nu suna deloc bine”, a adaugat Iliescu.

Disponibilitate pentru compromis

Karel De Gucht si Gao Hucheng

Flavius Iliescu a precizat pentru Green Report ca reprezentantul Uniunii Europene pentru comert, Karel de Gucht, s-a intalnit de curand cu Gao Hucheng, ministrul pentru comert al Chinei, si se pare ca exista disponibilitate pentru a negocia un compromis.

Nimeni nu ar avea de castigat dintr-un razboi comercial, UE a impus taxa pe produse solare, China a raspuns cu o taxa pe vinuri europene, se vorbeste si de o taxa pe autoturisme importate din Europa, ostilitatile pot lua amploare dar acest lucru ar fi in detrimentul tuturor”, a explicat Flavius Iliescu.

Acesta susntine ca decizia de a impune taxe a fost adoptata, in pofida avertismentelor lansate de sute de companii din industria de profil, de 15 asociatii ale industriei fotovoltaice din UE, de anumite asociatii comerciale precum Federatia Industriei Germane si Federatia Germana a Comertului En-gros si International, World Wide Fund for Nature (WWF), si, de asemenea, de catre multi experti.

Toti au vorbit public impotriva taxelor anti-dumping, argumentand ca acestea nu vor afecta numai industria fotovoltaica europeana, ci si economia De asemenea, un numar mare de state membre UE, inclusiv Germania, au respins propunerea Comisiei Europene de a impune taxele anti-dumping provizorii.

AFASE (Alliance For Affordable Solar Energy) considera ca orice taxa suplimentara afecteaza mai mult industria fotovoltaica europeana extinsa, decat ar reusi sa protejeze cateva companii europene, ce reprezinta doar 8.000 de locuri de munca si doar 33% din totalul productiei europene de echipamente solare, fata de sustinatorii AFASE care reprezinta 63 000 de locuri de munca in Uniunea Europeana”, a adugat directorul Petawatt.

Apocalipsa solara

In urma cu o luna CE a anuntat decizia de impunerea a unor masuri anti-dumping provizorii de 11,8% pentru produsele solare din China. Daca nu se ajunge la o intelegere, in aproximativ doau luni taxele vor atinge automat nivelul de 47,6% .

Taxe de 47,6% ar insemna colapsul multor proiecte si imposibilitarea continuarii activitatii pentru multe companii. Un studiu realizat de Prognos, un centru de cercetare economica din Elvetia, a aratat ca taxe de numai 15% vor distruge 85% din cererea pe piata fotovoltaica europeana. Speram ca o solutie negociata sa fie gasita si sa se evite, astfel, ingroparea unei mari parti a industriei fotovoltaice europene”, a mai spus Flavius Iliescu.

Studiul Prognos a relevat ca impunerea taxelor anti-dumping va conduce la o descrestere a cererii de produse solare, ce se va traduce imediat in pierderi semnificative de locuri de munca si la o scadere a valorii adaugate de-a lungul intregului lant valoric fotovoltaic european.

Taxele anti-dumping de 60%, ar distruge 300.000 de locuri de munca in Uniunea Europeana in cel de-al treilea an de la implementarea lor, in timp ce ar crea doar 58.000 de locuri de munca pentru producatorii europeni care ar creste productia.

Astfel, 242.000 de locuri de munca ar fi pierdute. Aceasta inseamna ca efectul negativ ar depasi de departe micul lor impact pozitiv pe care l-ar avea asupra producatorilor europeni. Ca urmare, impunerea de taxe anti-dumping ar fi impotriva intereselor Uniunii Europene.

spot_img

Ultimele știri