Exclusiv G.R.: Petru Lificiu: „Energiile curate trebuie sprijinite deoarece pierd teren in lupta cu cele conventionale”

Comisia Europeana a anuntat la jumatatea lunii iulie ca a aprobat legea de sprijinire a investitiilor in energii regenerabile prin acordarea de stimulente sub forma certificatelor verzi, act normativ initiat de autoritatile romane.

Investitorii care activeaza pe teritoriul Romaniei au salutat decizia forului european, insa pentru moment asteapta si aplicarea acesteia. Despre toate acestea ne vorbeste Petru Lificiu, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, in interviul acordat „Green Report”.

Interviu
de Cosmin Zaharia

Care este importanta aprobarii de catre Comisia Europeana a legii de sprijinire a investitiilor in energii regenerabile?

Nu este vorba de o aprobare propriu-zisa, ci acceptarea modului de calcul al ajutorului de stat pentru energiile regenerabile. Practic un ajutor pentru protectia mediului. Certificatul verde reprezinta in fapt un titlu de valoare cuprins intre 27 si 55 de euro acordat pentru fiecare MWh produs in cele cinci forme de energie verde: energie eoliana, energie solara, microhidrocentrale, energie geotermala si energie de biomasa. Aceste tipuri de energii curate trebuie sprijinite deoarece in lupta frontala cu energiile conventionale acestea pierd teren. De aceea statele, in cadrul Uniunii Europene, si pe plan mondial, se acorda acest ajutor de stat pentru energie regenerabila. Acest ajutor este acordat sub forma de certificat verde in unele state din Europa sau sub forma unui tarif fix pentru fiecare MWh produs de energie curata indiferent de sursele regenerabile.

Ce implicatii are pentru Romania acceptul Comisiei Europene?

Speram ca acceptul Comisiei Europene sa se concretizeze sub forma unei „explozii” de investitii, o avalansa de proiecte si de cereri de proiecte, pentru ca Legea 220 aprobata in noiembrie 2008 a trenat din cauza unor carente legislative si toti investitorii au privit spre ea cu foarte multa speranta si nerabdare.
Acesta este un moment in care toti investitorii rasufla usurati si vin spre Romania. Aceasta este sansa Romaniei de a tasni spre regenerabile cu forta pe baza acestei legi noi avantajoase.

Producatorii au declarat ca asteapta legislatia secundara si normele de aplicare pentru Legea 220. Cand vor intra acestea in vigoare?
Nu este vorba de o legislatie secundara, ci despre anumite regulamente de aplicare si calificare a energiei verzi. Ele exista pe site-ul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), elaborate de mai bine de jumatate de an, si asteapta completari si propuneri de la operatori, asociatii, organizatii guvernamentale si neguvernamentale.
Odata sintetizate toate aceste informatii, ele vor deveni imediat active. Noi apreciem ca din luna octombrie Legea 220 va fi activa.

Ce aduce nou pentru investitori?

Aceasta lege clarifica si ofera un cadru de sprijin si de reglementare oricarei forme de investitie in domeniul energiei verzi. Pe toate cele cinci forme sunt stabilite un numar de certificate verzi si perioada in care aceste certificate se dau pentru fiecare MWh produs. Pentru energie eoliana sunt prevazute doua certificate pentru fiecare MWh de energie produs pana in anul 2017.

Dupa aceea se va acorda un certificat pentru fiecare MWh pana la 15 ani. De ce am gandit asa? Am vrut sa concentram investitorii pe prima parte a intervalului. In primii cinci sau sase ani, investitorul primeste ajutor dublu de la stat, astfel foarte multi vor veni in prima parte a intervalului pentru a putea beneficia de cat mai mult sprijin.

Cu cat se vor apropia de 2017, intervalul se micsoreaza pana cand vor ajunge la un singur certificat. La energie solara, ca sa atingem extrema cealalta, o energie extrem de curata, s-a aprobat un numar de sase certificate verzi pentru fiecare MWh.

Cate certificate se vor acorda si pentru celelalte forme de energie verde?

La microhidrocentrale este vorba de trei certificate verzi pentru o investitie complet noua, doua certificate verzi la o investitie de retehnologizare si un certificat verde pentru trei ani pentru toate formele de microhidrocentrale neretehnologizate si nereparate.
La energia geotermala, de asemenea, se vor acorda trei certificate verzi pentru fiecare MWh, iar pentru biomasa este vorba de doua certificate verzi sau numai unul, in functie de investitia pe care o face investitorul in acest domeniu.

Mai este posibila dubla finantare, de exemplu pentru investitiile in biomasa?

Nu numai la biomasa este posibila dubla finantare, ci la orice forma de energie regenerabila, dar intr-un mod echitabil pentru toti investitorii.
Astfel, partea de finantare care s-a obtinut prin fonduri nerambursabile este cumva dedusa din finantarea totala de 15 ani care ar fi avut loc fara aceasta finantare europeana. Este necompetitiv si neconcurential daca un anumit proiect primeste finantare si de la Uniunea Europeana, si din fondul de ajutor de stat pentru 15 ani. De aceea am cautat sa echilibram acest lucru astfel incat sa nu se piarda, iar venitul returnat sa acopere investitia.

De ce energia obtinuta din surse regenerabile creste costul energiei electrice?

La actualele preturi ale energiei, calculate cu ochii inchisi la ce se va intampla in viitor, s-ar putea ca din matematica simpla sa reiasa cresteri.
Dar la un calcul pe termen lung, la efectul pe care il are energia conventionala asupra mediului inconjurator, asupra stratului de ozon si asupra epuizarii resurselor energetice, aceasta crestere va reprezenta un avantaj.
Din punctul meu de vedere este un mod necinstit si incorect de a pune problema, de a spune ca pe baza energiei curate creste pretul energiei.

Numarul de certificate verzi acordate producatorilor

Producatorii de energie din surse regenerabile beneficiaza de un numar de certificate verzi pentru energia electrica produsa si livrata dupa cum urmeaza:

a) pentru energia electrica din centrale hidroelectrice cu puteri instalate de cel mult 10 MW:
3 certificate verzi pentru 1 MWh produs si livrat daca centralele hidroelectrice sunt noi;
2 certificate verzi pentru 1 MWh produs si livrat daca centralele hidroelectrice sunt retehnologizate;
b) 1 certificat verde pentru fiecare 2 MWh din centralele hidroelectrice cu putere instalata de cel mult 10 MW;
c) 2 certificate verzi, pana in anul 2017, si 1 certificat verde, incepand cu anul 2018, pentru fiecare 1 MWh produs si livrat de producatorii de energie electrica eoliana;
d) 2 certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs si livrat de
producatorii de energie geotermala, biomasa, biolichide,
biogaz;
e) 1 certificat verde pentru fiecare 1 MWh produs si livrat de producatorii de gaz rezultat din procesarea deseurilor si gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate;
f) 6 certificate verzi pentru fiecare MWh produs si livrat de producatorii de energie electrica solara.

 

spot_img

Ultimele știri