Exclusiv GR: Noile redevente vor tine cont si de potentialul gazelor de sist

Constantin Nita, Ministrul delegat pentru Energie

Noile prevederi in domeniul redeventelor vor tine cont si de potentialul gazelor de sist, a declarat, intr-un interviu acordat Green Report, ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita.

Noile prevederi in domeniul redeventelor vor tine cont si de potentialul acestei resurse. Evident, suntem atenti la ceea ce se intampla la nivel european din punct de vedere al reglementarilor si potentialelor abordari in ceea ce priveste gazele de sist. In acest moment, vorbim despre o faza incipienta a acestei discutii pentru ca este nevoie sa vedem mai intai rezultatele fazelor de explorare (aproximativ 5 ani). Dupa confirmarea existentei sau inexistentei resurselor de gaz vom lua o decizie finala in ceea ce priveste exploatarea, tinand cont de respectarea tuturor standardelor in materie de protectia mediului”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, o data cu expirarea termenului din contractul de privatizare a Petrom – 2014, nivelul redeventelor trebuie ajustat tinand cont de doua coordonate esentiale: nivelul acestora din alte state UE si noile realitati din punct de vedere al resurselor conventionale si neconventionale.

„In urma unei analize comparative, prin consultarea specialistilor si a principalilor actori din acest domeniu, vom trasa noua politica in domeniul redeventelor”, a explicat Constantin Nita.

Dupa preluarea mandatului Constantin Nita a declarat ca redeventele pentru produsele petroliere si gaze naturale ar trebui sa creasca undeva la “20 – 30% cel putin”.

Germania vrea sa taie 30% din valoarea certificatelor verzi

Referindu-se la modificarile care vor fi aduse la legea privind schema de sprijin pentru producerea energiei din surse regenerabile, ministrul Constantin Nita a precizat ca modificarile vor fi pentru toate tipurile de energii regenerabile, tinand cont de specificul fiecarei categorii.

Analizam toate variantele de lucru in ceea ce priveste viitoarele modificari, avand in vedere si ceea ce se intampla la nivelul Uniunii Europene. Si trebuie sa precizam ca Romania nu este singura tara care are in vedere astfel de masuri. Germania  a renuntat la energia nucleara si a atras foarte multe investitii in energia eoliana si solara. Acum, este in pozitia de a reduce cu 30% valoarea certificatelor verzi si timp de doi ani va ingheta investitiile in domeniu”, a declarat Nita.

Constantin Nita a mai precizat ca, pe fondul dezvoltarii rapide a acestui sector (energiilor regenerabile – n.r.), in acest moment exista o disproportie la nivelul sistemului energetic. Principalele doua probleme sunt reprezentate dezechilibrarea si capacitatea sistemului.

„Avand in vedere faptul ca pentru echilibrarea sistemului sunt folosite grupurile pe carbune, procesul acesta presupune costuri mari, respectiv probleme tehnice, generate de frecventele opriri si reporniri ale unitatilor”, a explicat ministrul. „Va trebui sa ajungem la o solutie optima, in care sa existe un echilibru intre numarul de certificate verzi emise, capacitatile de transport existente si gradul de suportabilitate a schemei de sprijin de catre toate categoriile de consumatori.”

In acest moment exista un grup de lucru care analizeaza diferite variante de lucru si urmeaza sa prezinte documentul in dezbatere publica, in urmatoarele saptamani.

spot_img

Ultimele știri