Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Exclusiv G.R.: Amenzi din 2013 pentru Legea Picnicului

In anul 2012 nu se vor da amenzi pentru incalcarea Legii Picnicului, a declarat, in exclusivitate pentru Green Report, secretarul de stat Silvian Ionescu, comisar general al Garzii Nationale de Mediu.

“Rolul Legii Picnicului nu este de a da amenzi, ci de a civiliza oamenii, de a-i determina sa respecte natura. Mai intai trebuie sa creezi conditii si abia apoi sa sanctionezi nerespectarea lor".

In acest context, "am dat ordin unitatilor subordonate din teritoriu ale Garzii de Mediu sa contacteze autoritatile locale pentru a stabili impreuna, in acest an, zonele traditionale pentru picnic. Le-am cerut colegilor mei din tara sa discute cu primarii si sa le recomande sa repartizeze bani, in bugetul anului 2013, pentru amenajarea zonelor de picnic”, a explicat comisarul general.

In privinta utilitatii Legii Picnicului, Silvian Ionescu a declarat ca, pentru Romania, “legea este absolut necesara. In Marea Britanie, o asemenea lege ar fi starnit ilaritate, pentru ca britanicii au de 300 de ani traditia de a merge la picnic, dar au in acelasi timp si un cult pentru natura”.

Legea Picnicului, o surpriza placuta

Aceeasi opinie este impartasita si de secretarul de stat Gabriel Abos, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM): “Aprobarea Legii Picnicului este o surpriza placuta”.

 “Este foarte bine ca zonele de picnic sa aiba cate un administrator, sa fie dotate cu toalete ecologice si containere pentru deseuri. Conform noii legi, infiintarea locurilor de picnic nu necesita autorizare din partea Agentiei pentru Protectia Mediului. In schimb, Agentia isi mentine atributiile de a autoriza spatiile de cazare si campare turistica, atributii pe care le avea si pana in prezent” a declarat pentru Green Report Gabriel Abos.

Pe de alta parte, presedintele ANPM ne-a relatat ca, in ultimii ani, au existat eforturi ale unor organizatii neguvernamentale de a colecta fonduri pentru amenajarea unor spatii de agrement, in principal pentru dotarea cu pubele ecologice. Aceasta initiativa n-a avut succesul estimat, pentru ca sarcina golirii containerelor revenea autoritatilor locale, iar acestea au perceput-o drept o obligatie in plus.

David Csaba, director general ANAR: “Scoatem sute de tone de PET-uri din ape anual"

Pana in prezent, in absenta Legii picnicului, unitatile subordonate Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR) extrageau anual, din apele curgatoare si din lacuri, peste 200 tone de PET-uri, 250 tone de plutitori, 10 tone de material vegetal, 150 tone de material lemnos și circa 60 tone de deseuri menajere.

“Scoatem sute de tone de PET-uri din ape anual", a precizat pentru Green Report David Csaba, director general al ANAR.

“Din punctul meu de vedere, amenzile in cuantumuri mari, mai ales intr-o tara saraca, nu isi ating scopul intotdeauna. Mult mai importanta este educatia cetatenilor. De asemenea, credem ca trebuie gasite si implementate noi metode de co-interesare a populatiei si a agentilor economici pentru colectarea selectiva a deseurilor, in vederea reciclarii acestora. De aceea, orice initiativă de acest gen trebuie incurajata si sustinuta, inclusiv de catre autoritatile de la nivel central si local”, considera directorul general al Apelor Romane.

Obligatii suplimentare pentru Regia Nationala a Padurilor

“Apreciem ca anual se evacueaza peste 400 de tone de deseuri din padurile administrate de noi”, a declarat, pentru Green Report, Valerian Solovastru, director general al Regiei Nationale a Padurilor Romsilva.

Potrivit acestuia, “cele mai afectate sunt padurile din jurul Bucurestiului, de pe raza Directiei Silvice Ilfov, dar avem in general probleme pe raza judetului Suceava, de-a lungul traseelor spre manastiri, in judetele Hunedoara, Caras-Severin, Sibiu, Mures, Ialomita, Vrancea, Bacau, Cluj si Alba”.

Sanctiunile pentru poluarea si distrugerea padurilor sunt incluse in Legea 46 / 2008 (Codul Silvic) si in Legea 171 / 2010 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice.

Pentru Romsilva, Legea privind desfasurarea activitatii de picnic “aduce o serie de obligatii, in calitate de administrator al unora dintre zonele special amenajate. Toate aceste obligatii necesita cheltuieli suplimentare, care nu au fost bugetate pentru anul 2012”, a precizat Valerian Solovastru.

Legea Picnicului este un proiect initiat de Asociatia Green Revolution si sustinut de Attila Korody, deputat UDMR si fost ministru al mediului, Sulfina Barbu, deputat PDL, Carmen Moldovan, deputat PSD si Adriana Saftoiu, fost deputat PNL.

Legea a fost adoptata de Camera Deputatilor la data de 21 februarie, dupa ce Senatul o aprobase in toamna anului trecut. Noul act normativ intra in vigoare dupa ce va fi publicat in Monitorul Oficial.

Mihai Diac

Citeste si:

Legea Picnicului a fost aprobata

Legea Picnicului, pentru om si natura

Legea Picnicului, stirea de mediu a zilei

Bloggeri pentru Legea Picnicului

spot_img

Ultimele știri