Exclusiv GR: Accesul in ariile protejate va fi tarifat

Mai multe parcuri naturale protejate din Romania vor beneficia de un proiect pilot care vizeaza identificarea unor surse de finantare pentru intretinerea acestor zone, ceea ce presupune aplicarea unor tarife de intrare in perimetrele vizate, a declarat pentru Green Report Pier Carlo Sandei, director regional de programe pe Europa in cadrul Programului de Mediu al Natiunilor Unite.

Proiectul va fi implementat de Romsilva.

La randul sau, presedintele Asociatiei Administratiilor de Arii Naturale Protejate, Mircea Verghelet, a spus ca aplicarea unui tarif de intrare in ariile protejate nu este o premiera, accesul in anumite perimetre din Parcurile Retezat, Putna, Vrancea si Cheile Nerei, fiind deja supus unei taxari.

Acesta a precizat ca parcurile naturale care vor beneficia de proiectul pilot vor fi Parcurile Muntii Maramuresului, Piatra Craiului, Apuseni, Vanatori-Neamt si Retezat, iar sistemul de tarifare va fi introdus incepand cu anul viitor.

Acces in zonele protejate, cu bilete de la automate sau Internet

“Programul amintit de Carlo Sandei este un proiect care vizeaza imbunatatirea managementului financiar al ariilor protejate din Romania. Proiectul presupune o analiza financiara a administratiilor zonelor respective, in urma caruia va fi pus la punct un business plan, iar o componenta a acestuia va fi tarifarea a cinci zone pilot protejate”, a explicat Verghelet.

“In ceea ce priveste Piatra Craiului, de exemplu, am identificat posibilitatea de a pune la dispozitia turistilor automate de bilete la intrarea in zonele protejate. De asemenea, ar putea exista posibilitatea achizitiei de bilete chiar prin intermediul Internetului”, a mai spus Verghelet.

Bani “transparenti” pentru intretinerea Parcurilor

Acest proiect va fi implementat de Romsilva, iar banii rezultati for fi utilizati “transparent” exclusiv pentru intretinerea zonelor protejate.

“In prezent, intretinerea ariilor protejate se face numai cu bani de la Romsilva, care nu poate sa finanteze decat 50-60% din suma minima necesara administrarii adecvate a parcurilor inn cauza”, a mai spus reprezentantul Asociatiei Administratiilor de Arii Naturale Protejate.

Programul de tarifare a accesului in zonele protejate ar putea debuta in primavara acestui an.

Gabriel Botezatu

spot_img

Ultimele știri