Francine Cousteau, sotia celebrului explorator francez Jacques-Ives Cousteau, va participa in prima parte a anului viitor la Tulcea, la lansarea proiectelor vitrina ale UNESCO pe 2009, unul dintre acestea fiind dedicat Deltei Dunarii, informeaza Agerpres.
"Din cele cinci proiecte vitrina ale UNESCO pe 2009 unul este dedicat Deltei", a declarat guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Liviu Mihaiu, care, impreuna cu ambasadorul Romaniei la UNESCO, Nicolae Manolescu, s-a intalnit cu specialisti ai acestei institutii in programe de Patrimoniu si Turism Durabil.
Mihaiu a mentionat ca anul viitor, in martie sau aprilie, simpozionul national "Avem o Delta. Cum procedam?" va avea loc la Tulcea. "Vreau ca in aceeasi perioada, tot aici, sa aiba loc prezentarea proiectului vitrina al UNESCO pentru Europa dedicat Deltei Dunarii", a afirmat guvernatorul ARBDD.
De altfel, potrivit sursei citate, in aceeasi perioada, o delegatie a Comisiei Europene va vizita Delta Dunarii. Cele cinci proiect, pregatite si sustinute in colaborare cu agentiile Natiunilor Unite si alti parteneri vor fi considerate de diferite conventii si programe culturale ale sectorului ca o dimensiune afirmata a turismului, pentru a contribui, prin mobilizarea societatii civile, la dezvoltarea durabila a teritoriilor vizate.
Proiectele vitrina ale UNESCO pentru 2009 au in vedere Delta Dunarii, situl Calakmul(Mexic), Biserica Lalibela(Etiopia), situl Quang Nam(Vietnam), respectiv situl Chinguetti(Mauritania). "Pentru a pune la punct detaliile cu privire la proiectul vitrina al UNESCO pentru Delta Dunarii, voi avea in ianuarie 2009 o noua intalnire cu reprezentantii UNESCO, la marele eveniment care va avea loc ulterior in Delta urmand sa o avem ca invitata de onoare, bineinteles, pe Francine Cousteau", a declarat guvernatorul ARBDD.
In timpul primului eveniment de promovare a Deltei Dunarii, gazduit in perioada 2-4 decembrie de Parlamentul European, Francine Cousteau a acceptat functia de ambasador al Deltei Dunarii pe langa toate tarile riverane fluviului, pentru ca toata lumea sa se puna de acord asupra unui cadru legal identic.
Delta Dunarii, a doua delta ca marime din Europa, este unul din cele 32 de obiective romanesti incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO, cele 5.400 de specii de plante si animale de aici plasand aceasta zona pe locul trei din lume in ceea ce priveste biodiversitatea, dupa Bariera de Corali(Australia) si Arhipelagul Galapagos(Ecuador). Infiintata in 1945, Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura are printre misiunile sale si aceea de a mentine o lista de locuri din patrimoniul mondial importante din punct de vedere natural sau istoric, conservarea si salvarea lor fiind considerate importante pentru comunitatea mondiala. Romania este membra a UNESCO din 27 iulie 1956.