Evertoys, singura bibliotecă de jucării din România

Evertoys înseamnă o bibliotecă cu 1.200 de jucării, jocuri și cărți, pe care copiii din România le pot împrumuta, în baza unui abonament. Serviciul, unic în țară, previne risipa și pune la dispoziție jucării durabile și care sunt igienizate ecologic.

Foto: Pixabay

Așezați pe parchetul din hol, Radu (aproape 8 ani) și Tudor (4 ani) scot cu nerăbdare pachete din cutia de carton. Cel mic le întinde pe toate pe jos și bate din palme, în timp ce fratele său începe deja să desfacă ambalajele.

Tocmai a venit curierul, iar tura aceasta au primit de la Evertoys, biblioteca de jucării și de cărți, un detector de metale, o jucărie Playmobil și cărțile „Când mă fac mare” și „Povești cu polițiști”. Tudor mai bate o dată din mâini și deschide una dintre cutii.

https://www.facebook.com/ancaarau.ro/videos/347049359280534/?v=347049359280534

Familia Arău are abonament la Evertoys de șapte luni (varianta Riser), timp în care au împrumutat și s-au jucat cu lego-uri, cărți, playmobile, mașinuțe, boardgames-uri.

„Dar asta-i bucuria cea mai mare – când deschid coletul cu cele două jucării și două cărți”, menționează mama băieților, Anca.

Ea subliniază că acest serviciu nu li potrivește tuturor copiilor, căci unii se atașează de jucării și nu pot renunța la ele.

„Radu si Tudor nu sunt genul de copii care se atașează extraordinar de tare de jucării. Se joacă, împrumută, se despart fără probleme de jucării. M-ar fi apucat toți nervii (iar) să mă convingă (iar) să cumpărăm o jucărie că se vor juca nonstop cu ea și… să nu fie deloc așa”.

Singura bibliotecă de jucării din România

Alina Marian, Tiberiu Lupu și Emil Olteanu, foști colegi de MBA la Masstricht School of Management, au fondat în 2016 Evertoys, după ce au avut ca inspirație compania germană Meinespielzeugkiste (în traducere, „Cutia mea cu jucării”).

Pornind de la faptul că copiii se plictisesc repede de jucării sau cresc, iar jucăria nu le mai trezește interesul, cei trei antreprenori au ajuns la o concluzie: „Asta face ca jucăriile să fie bunuri cu o relevanță foarte scurtă și care se pretează la conceptul de economie colaborativă: un fond de resurse poate deservi un grup mai mare de oameni, dacă îl împart”.

„Așa că am inventat Evertoys, abonamentul la joacă – sau biblioteca de jucării, jocuri și cărți – un serviciu care previne risipa și dezordinea din casă, dar care oferă în același timp economii semnificative oferind acces la jucării Premium și Super Premium, în schimbul unei sume lunare fixe”, a spus Tiberiu Lupu pentru Green Report.

Clienții au la dispoziție patru tipuri de abonamente. „Starter” – cu jucării simple şi recomandat pentru bebeluși – costă 69 de lei pe lună și presupune două jucării și o carte per schimb; „Riser” – ideal pentru Lego și jucării educaționale – este 99 de lei pe lună și include trei jucării și două cărți, per schimb; „Champion” – recomandat familiilor cu mai mulți copii – oferă patru jucării și trei cărți per schimb, pentru 129 de lei; „Lego on demand” – exclusiv pentru Lego – cu două seturi per schimb, 89 de lei.

În loc să aduni stocuri de plastic şi lemn, vei putea foarte uşor să rulezi doar ceea ce e important pentru dezvoltarea copiilor. Atunci când jucăriile nu mai prezintă interes, le poţi foarte uşor schimba pentru unele noi, mai interesante”, scriu cei de la compania românească.

O parte din depozitul Evertoys

De la înființare, peste 650 de clienți au încercat Evertoys. În total, biblioteca dispune de peste 1.200 de jucării, jocuri și cărți. În acest moment, aproximativ o treime din ele sunt în depozit, restul sunt împrumutate.

Pe lista de produse disponibile la Evertoys nu există jucării din pluș (pentru că rețin praf), care nu sunt durabile sau care sunt de o calitate slabă. Criteriile pe care trebuie să le respecte produsele ca să facă parte din bibliotecă sunt calitatea, durabilitatea și valoarea educațională.

„Credem că sustenabilitatea și utilizarea de resurse în mod colaborativ sunt viitorul, nu consumerismul rece”, mai spun cei de la Evertoys.

Pentru a împrumuta jocuri, utilizatorul trebuie să se înregistreze pe site și să-și activeze abonamentul, apoi va primi jucăriile. Le poate schimba o dată pe lună, gratuit, dar o poate face și mai des de atât, pentru o taxă de 29 de lei pentru fiecare schimb.

Atunci când se întorc în depozit, prin curier, jucăriile sunt mai întâi sortate. Cele perfect funcționatele, dar care nu mai arată la fel de bine, sunt donate către Hope and Homes for Children (un ONG care se concentrează pe închiderea instituțiilor de tip vechi pentru copii), iar cele care sunt deteriorate sunt duse la un centru de reciclare. Jucăriile care încă respectă criteriile companiei sunt igienizate, individual, cu bactericide ecologice netoxice şi omologate UE.

Foto: Evertoys

Primele 14 zile ale abonamentului sunt gratuite, iar jucăriile de care s-au atașat copiii și pe care nu vor să le dea înapoi, pot fi cumpărate, cu o reducere. Compania își asumă orice cost de înlocuire sau reparație a unei jucării care a suferit un mic accident, cum ar fi zgârieturi, căderi sau striviri accidentale, dar părintele trebuie să acopere costul jucăriei în cazul unei deteriorări voite, care putea fi evitată.

Referitor la mentalitatea românilor de a împrumuta lucruri, Tiberiu Lupu spune că tindem spre consumerism și că avem simțul proprietății.

„Teoria mea este că le place proprietatea pentru nu au avut sau pentru că părinții lor, care nu au avut în vremurile de aur, și-au educat copiii că e important să ai case, mașini etc. România este singură țară din Eu cu proprietate peste 80%. E o piață grea, pe care trebuie să o educi și asta e costisitor. Dar ușor, ușor ne trezim, ajutați și de servicii ca Uber, Lime, bla bla car. Este o nișă de oameni pentru care e importantă sustenabilitatea, grija pentru mediu și nu doresc să risipească doar pentru a avea”, a mai spus acesta.

Impactul jucăriilor asupra mediului

La nivel mondial, industria jucăriilor a înregistrat vânzări în valoare de 20,36 de miliarde de dolari în 2016, iar în 2018 a urcat până la 90,4 miliarde. Însă, mare parte dintre jucării ajung la groapa de gunoi sau în mări și oceane.

„Spre deosebire de ambalajele ușoare, jucăriile conțin deseori cantități mult mai mari de plastic virgin și, de obicei, durează mult mai mult decât interesul posesorilor lor, datorat ritmul rapid al dezvoltării copiilor”, a explicat Matthew Watkins, lector în Designul de Produs, la Universitatea Trent din Nottingham.

Un sondaj făcut de British Heart Foundation a arătat că, din cei 2.000 de părinți chestionați, mai mult de un sfert au recunoscut că aruncă jucării care sunt într-o stare foarte bună. Mai mult, copiii acestora au, în medie, patru jucării cu care nu s-au jucat niciodată.

***

Pe covorul colorat din dormitorul copiilor, în apartamentul din București, Radu și Anca Arău se joacă un boardgame în care trebuie să îl prindă pe gândăcelul- robot de bucătărie Hexbug Nano. Dau pe rând cu zarul, află dacă trebuie să întoarcă o furculiță, un cuțit sau o lingură, astfel încât să-i creeze personajului un drum cât mai facil, printr-un fel de labirint, spre capcană.

Se mișcă amândoi rapid, uneori cu tot cu tabla de joc, în timp ce gândăcelul caută portițe de ieșire. După o lună, jocul va merge la alt copil, iar după al patrulea copil, boardgame-ul va fi scos din circuitul Evertoys și va ajunge la partenerul social al companiei, Hope and Homes for Children, unde va bucura alți copii.

https://www.facebook.com/ancaarau.ro/videos/454844285335887/?v=454844285335887

spot_img

Ultimele știri