Directia Apelor Banat si-a propus sa readuca printre prioritati proiectul de amenajare a zonei lacului Surduc, din zona montana a Timisului.
In urma demersurilor acestei institutii, zona ar urma sa se transforme intr-un paradis turistic euroregional. Lacul de acumulare Surduc se afla la 90 de kilometri de Timisoara si 30 de kilometri de Lugoj, pe teritoriul administrativ al comunei Fardea. Barajul de pe lacul de acumulare a fost construit intre anii 1972-1975. Lacul Surduc si imprejurimile nu sunt pentru prima data avute in vedere de autoritati pentru realizarea de investitii turistice.
Recent, Consiliul Judetean Timis a ratat 4,8 milioane de euro, fonduri din programul de finantare PHARE, castigate pentru amenajarea zonei. Banii fusesera alocati in urma cu patru ani, insa, din moment ce lucrarile nu au mai fost demarate niciodata, au fost retrasi. Potrivit lui Titu Bojin, noul director DAB, proiectul de amenajare a zonei lacului Surduc va fi cuprins in masterplanul judetean, pentru obtinerea banilor necesari investitiei. „Zilele acestea se vor perfecta detaliile cu privire la finalizarea investitiei de la Surduc, din punctul de vedere al apelor, care ar regla zona si pe partea inundatiilor, si al autorizarii casutelor de vacanta construite ilegal acolo”, a punctat Titu Bojin.
Proprietari de notorietate
Actualul presedinte al Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, si fostul, Dan Sipos, precum si fostul prefect Horia Ciocarlie se numara printre proprietarii de vile pe marginea lacului. Dupa 1989, pe malul lacului Surduc au fost construite, fara autorizatie, aproape 400 de case de vacanta si vile, dintre care cateva zeci nu au intrat in legalitate nici pana acum. „Proprietarii celor aproximativ 30 de casute neautorizate vor fi nevoiti sa afle un alt amplasament pentru ele, pentru ca, intrucat CJ Timis nu a respectat termenul de autorizare, s-a pierdut proiectul de 4,8 milioane de euro, care a fost aprobat prin 2004 si care trebuia sa inceapa in 2005”, a declarat Titu Bojin.
In plus, Directia Apelor Banat are in plan pentru acest an dublarea debitului de apa pe lacul Surduc. Odata cu cresterea debitului, lacul va fi mai inalt cu aproximativ sase metri, ceea ce inseamna ca aproximativ 30 de familii, care si-au construit case de vacanta in imediata vecinatate a malului, isi vor vedea proprietatile inundate. „Debitul pe lacul Surduc se va mari de la 25 de milioane de metri cubi de apa, cat are acum, la 50 de milioane de metri cubi”, a precizat Titu Bojin. Acest lucru trebuia sa se intample in urma cu cativa ani, insa, din cauza inundatiilor, fondurile necesare au fost redirectionate.
Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul zilei, Vest