Evenimentul Zilei: Ursul brun, o specie tot mai rara in Romania

Desi tara noastra are cea mai mare populatie de ursi din UE, specia este in pericol, iar autoritatile ar trebui sa stabileasca masuri concrete de conservare pe termen scurt, spun specialistii.

Romania are 6.000 de ursi bruni, adica 40% din totalul celor existenti in Uniunea Europeana, potrivit datelor oficiale. Desi este o specie cu probabilitate mica de disparitie, ursul este in pericol din cauza distrugerii habitatului, prin defrisari ilegale, prin constructii si prin distrugerea ecosistemului. In acest sens, organizatia WWF cere, intr-o scrisoare transmisa Ministerului Mediului si ministrului Laszlo Borbely, ca institutia sa stabileasca, in urmatoarele sase luni, "masuri minime pentru mentinerea sau imbunatatirea starii favorabile de conservare a speciei urs brun".

In 2008, in Romania erau 7.500 de ursi bruni si se estima ca numarul lor va creste cu aproximativ 200 in fiecare an. Totusi, in doar doi ani, in loc sa creasca, numarul ursilor a scazut, mai ales din cauza amenintarilor la care sunt supusi zilnic.

Specie care poate ajunge pana la 240 de centimetri inaltime si la o greutate de 400 de kilograme, ursul brun poate trai pana la 30 de ani in natura si pana la 50 de ani in captivitate.

In Romania, ursul brun traieste de-a lungul lantului carpatic, mai ales printre stanci, unde isi poate crea barlogul. Animal puternic, poate parcurge chiar si 150 de kilometri intr-o singura zi si se bazeaza pe auz si miros. Chiar daca e o specie rezistenta, ursul brun este din ce in ce mai afectat de interventia omului, sustin specialistii.

Specia, sub amenintare

Astfel, potrivit datelor publice disponibile, dezvoltarea infrastructurii de transport si a celei de schi, la munte, fara studii prealabile, a creat pagube semnificative in zonele locuite de ursi. Asta, in contextul in care Muntii Carpati reprezinta una dintre ultimele zone salbatice ale Europei, care gazduieste jumatate din populatia de ursi, lupi si rasi de pe glob, dupa cum arata datele oficiale.

Lipsa coridoarelor de migratie, defrisarile ilegale, dar si lipsa de masuri de conservare si protectie fac victime in randul ursilor, considera expertii in domeniu. Dar acestea nu sunt singurele probleme care pun in pericol specia. Masculii au de suferit de pe urma vanatorii ilegale, care, potrivit datelor existente, este imposibil de cuantificat.

Citeste mai mult in Evenimentul Zilei

spot_img

Ultimele știri