Evenimentul Zilei: Ursii-gunoieri, dusi in catarea vanatorilor

EVZ a investigat disparitia misterioasa a celor 11 ursi capturati la Sinaia. Au ajuns pe un fond de vanatoare din Arges.

Demarat cu mare tamtam in urma cu o luna, programul pentru relocarea si uciderea ursilor-problema din Sinaia s-a transformat intr-un caz de disparitie misterioasa. Capturarea celor 11 exemplare (al 12-lea nu a putut fi prins) a fost filmata de mai multe televiziuni. Ce s-a intamplat cu ursii, unde au ajuns? Desi i-am intrebat pe toti cei implicati in operatiune, cu totii s-au ferit sa dea un raspuns.

Cum au disparut animalele

Dupa ce silvicultorii au adus patru custi in mai multe zone din Sinaia, au reusit sa captureze animalele care ii speriasera pe locuitori si pe turisti. Costurile materialelor de tranchilizare a ursilor-problema, 8.092 de lei, au fost suportate de administratia locala. Initial, administratia locala a solicitat aprobare pentru relocarea a 27 de ursi, dar Ministerul Mediului a aprobat doar mutarea a 12 exemplare.

La program au participat Ramon Jurj, cercetator la Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS) din Brasov, Ovidiu Ionescu, profesor la facultatea de Silvicultura Brasov, reprezentanti ai Ministerului Mediului si ai administratiei locale din Sinaia, Mircea Grecu, seful Ocolului Silvic Sinaia, si doi subordonati ai sai – Marcel Rus (maistru de vanatoare) si George Vasile (responsabil cu vanatoarea).

De la inceput, autoritatile s-au ferit sa spuna unde au ajuns ursii. „Pe surse”, persoane din cadrul Ministerului Mediului au declarat ca „ursii-gunoieri” de la Sinaia ar fi fost relocati in judetul Brasov, dupa ce li s-au pus cipuri. Autoritatile din Brasov au infirmat ca ursii ar fi ajuns acolo. Cei care se ocupa de rezervatia de la Zarnesti au negat chiar vehement aceasta ipoteza. Apoi, ni s-a spus ca ursii de la Sinaia ar fi fost mutati undeva in judetul Arges. Conducerea Directiei Silvice Arges ne-a declarat doar ca nu si-a dat avizul pentru ca animalele sa fie aduse in acest judet si ca ar fi fost nevoie ca, in prealabil, sa fie facut un studiu de impact de mediu.

Incepe sa se faca lumina

Cum toata lumea care putea confirma sau infirma ceva s-a ferit sa ofere informatii certe, am trimis o scrisoare oficiala la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, in care am cerut detalii despre soarta ursilor.

Pana la primirea raspunsului de la Ministerul Mediului, surse din cadrul ITRSV Prahova ne-au declarat, sub protectia anonimatului, ca animalele au ajuns totusi pe un fond privat de vanatoare din Arges, si anume la AVPS „Diana”, aflata pe Valea Valsanului, in comuna Musatesti. Informatia a fost confirmata apoi, tot neoficial, de un inginer al Ocolului Silvic Musatesti. „Ursii au fost adusi acum doua saptamani si par sa se fi integrat destul de bine”, ne-a spus el. In plus, unul dintre cei care au participat la operatiunea de capturare a ursilor si-a „amintit” ca, in dosarul care a insotit actiunea, exista o aprobare pentru relocarea ursilor in judetul Arges, fara a se preciza destinatia exacta a lor.

Ulterior, a inceput sa se faca lumina. „Ca si dumneavoastra, am auzit si eu ca ursii ar fi fost mutati pe fondul acela privat. Treaba e ca noi nu suntem gestionarii acestor animale. Proprietarii sunt”, ne-a declarat Armand Chiriloiu, responsabil pe probleme de vanatoare din partea Directiei Silvice Arges.

„Am auzit de la cetateni ca ar fi fost adusi niste ursi, dar eu nu am fost informat oficial. In ceea ce priveste atacurile ursilor, de mai mult timp, o ursoaica cu un pui mai intra prin gospodarii, dar nu cred ca are legatura cu ursii adusi in Arges”, ne-a spus Cornel Berevoianu, primarul din Nucsoara. „Pentru fondurile de vanatoare ale Romsilva nu am semnat niciun fel de protocol in acest sens. Sunt, insa, in Arges, multe fonduri care sunt date spre gestionare de Ministerul Agriculturii”, ne-a declarat Constantin Truica, directorul tehnic al Directiei Silvice Pitesti.

La randul lui, directorul AJVPS Arges, Constatin Istratescu, ne-a declarat: „Poate ca i-a adus in judet o alta organizatie de vanatoare. Oricum, noi nu am fi acceptat aducerea lor pe terenurile noastre. Sunt animale cu deviante si nu pot fi dezobisnuite de obiceiul de a cauta zonele locuite, de unde isi fac rost de mancare. Chiar si asa, tineti cont de faptul ca orice urs reprezinta un trofeu”, ne-a spus Istratescu.

Utlima confirmare a venit de la Ramon Jurj, cercetator ICAS Brasov, care a fost implicat direct in problema capturarii ursilor de pe domeniul public din Brasov si Valea Prahovei: „Ursii din Sinaia au fost transportati la Fondul de Vanatoare „Diana” din Arges, cu o serie de camionete care au fost puse la dispozitie de administratorii fondului. Noi am avut tot timpul doi oameni care au supravegheat transportul si au oferit asistenta in cazul in care vreunul dintre ursi se mai trezea sau ceva de genul acesta. Un singur pui de urs capturat a fost dus la un centru de cercetare in Harghita, pentru a fi reobisnuit cu salbaticia”, ne-a spus el.

L-am intrebat pe cercetatorul ICAS daca ursii vor sfarsi, in cele din urma, de glont de vanator. „Nu cred ca se va intampla asta prea curand, ei sunt monitorizati in continuare pentru a vedea daca nu cumva se intorc in zonele populate, cum ni s-a mai intamplat cu patru ursi care i-am luat din Brasov”. (Au contribuit Ana Jitarita, Dan Badea)

ARGES

De la gunoaiele din Sinaia la Nucsoara

Fondul privat de vanatoare „Diana” i-a fost concesionat firmei Silva Grup, care ii apartine lui Nicolae Ivanescu, un om de afaceri influent din judetul Arges. Fost magazioner la Hotelul Muntenia din Pitesti, inainte de 1989, Ivanescu a devenit proprietarul hotelului cativa ani dupa aceea. Ruda cu presedintele Consiliului Judetean Arges Constantin Nicolescu (sotiile lor sunt verisoare), Ivanescu a fost mereu in preajma filialei locale a PSD, partid pe care il sponsorizeaza adeseori.

In anul 2003, el a concesionat vaste suprafete de padure in nordul judetului, printre care si Fondul de vanatoare „Diana”. Aici sunt invitati regulat la partide de vanatoare lideri de la Bucuresti ai PSD, printre care si Adrian Nastase. AV „Diana” incepe din localitatea Bradetu, judetul Arges. Satenii sunt speriati ca ursii le vor da iama in animale. Oamenii vorbesc despre „incursiuni” tot mai frecvente ale ursilor in gospodarii, lucru care se intampla, sporadic, si in trecut, dar care a capatat aspect de fenomen in ultima vreme. „A fost zarva mare acum vreo trei saptamani. O noapte intreaga nu am putut sa dormim de la zgomotele elicopterului. Am aflat dup-aia ca niste ursi au fost adusi cu elicopterul. Au fost lasati pe Varful Strungii, la Nucsoara. Astia de la ocol ne-au spus ca ursii nu ne vor face rau. Daca se intampla asa ceva, vor fi impuscati, asa ne-au spus. De o saptamana, cainii latra seara de seara, de crezi ca au inebunit. Asa faceau pe vremuri, cand pe aici erau multi ursi. Acum, noi, astia, care stam in mijlocul padurii, ce sa facem daca vin ursii peste noi? Ne e frica, pentru ca nici nu avem unde sa fugim”, ne-a marturisit Maria Patitu, o femeie care sta la cativa kilometri de vatra localitatii Bradetu.

Satenii ne-au marturisit ca, regulat, acolo au loc partide de vanatoare fastuoase, unde participa mari granguri de la Bucuresti si din Pitesti. Printre ei s-ar afla fostul premier Adrian Nastase si fostul ministru liberal al finantelor Sebastian Vladescu. „Cand vin astia la vanatoare, vin cu cate 15-20 de masini. Ai impresia ca vine un presedinte strain. Nastase a venit de multe ori pe aici, Vladescu a venit si el. Si vorbesc doar de aia pe care i-am vazut eu. Asa, dracu stie cine a mai trecut pe aici”, ne-a declarat Aurelian Radu, un barbat din localitate.

BRASOV

Ursii „comunitari” nu ajung la Zarnesti

Cristina Lapis, presedinta fundatiei „Milioane de Prieteni”, care administreaza rezervatia de ursi de la Zarnesti – Libearty, spune ca niciodata autoritatile locale nu s-au aratat interesate de serviciile ei.

„S-a vorbit ca ursii de la Sinaia vor veni la Zarnesti, dar nici vorba, n-am primit nici macar un telefon de la cineva. De ce credeti ca ursii sunt prinsi cu televiziuni si ziare, cu mare expunere media, iar cand e vorba despre eliberarea acestora totul se face in secret? Un trofeu de urs costa intre 30.000 si 40.000 de euro, pe piata neagra. Credeti ca pe blana lui se vede ca a fost urs de tomberon?”, a intrebat ea, retoric.

De altfel, si din Brasov au fost ridicati 12 ursi de pe domeniul public, dar nicio autoritate locala nu cunoaste exact unde au fost dusi.

Bilant tragic

In Brasov, anual, cel putin un om este ucis de ursii „comunitari” care coboara in oras dupa hrana. Anul acesta, un tanar care a adormit beat pe o alee de sub muntele Tampa a fost sfasiat de o ursoaica.

In ultimele luni, in Brasov, un urs a fost vazut cautand in containerele din Cartierul Scriitorilor, o ursoaica a urcat pana la etajul al treilea al unui imobil, un alt urs a fost vazut plimbandu-se pe Strada Republicii. In iulie 2007, un urs a terorizat o saptamana localitatea Zarnesti, a atacat oameni care au ajuns in spital si a omorat o persoana. In 2006, un urs a ucis doua persoane si a bagat in spital alte sapte, in urma unei incursiuni in cartierul brasovean Noua.

RASPUNS OFICIAL

„Locul exact nu poate fi facut public”

„Exemplarele au fost relocate pe fonduri de vanatoare situate la distanta foarte mare de orice asezare umana, de peste 40 km. (…) Exemplarele capturate au fost crotaliate si sunt monitorizate in permanenta de catre gestionarii fondurilor de vanatoare pe care au fost relocate. (…) Totusi, locul exact al fondurilor de vanatoare pe care au fost relocate exemplarele capturate nu poate fi facut public momentan, deoarece poate provoca panica si reactii adverse din partea opiniei publice locale si pentru a putea fi monitorizate si a putea fi analizat comportamentul acestora fara disturbari din partea publicului. Locul va fi facut public in momentul in care, in urma monitorizarii, se va constata ca ursii capturati s-au reintegrat in habitatul respectiv”, ne-a raspuns Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

SUPRAPOPULARE

Prea multi ursi

In Romania sunt in jur de 6.200 de ursi, fata de 4.500 de exemplare, numar considerat optim pentru tara noastra. Intr-un sezon se vaneaza, cu autorizatie, in jur de 300 de ursi. Un trofeu de urs valoreaza intre 10.000 si 20.000 de euro, dar exista trofee pentru care s-a platit si mai mult. Ursii cu varsta de sub 2 ani nu au valoare de trofeu. Vana- toarea pentru urs este permisa in perioadele septembrie-decembrie si martie-mai, prin metodele „la panda” si „la dibuit”. Prin exceptie, ursii aflati in afara habitatului natural si care frecventeaza locurile special amenajate pentru adapostirea animalelor domestice, punand in pericol siguranta acestora si/sau a personalului de deservire, precum si cei care se afla langa cadavrul unui animal pe care l-au ucis pot fi vanati tot timpul anului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri