Evenimentul Zilei: Unditele electrice, asul din maneca braconierilor

Conform statisticilor realizate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii Tulcea, productiile de peste realizate in aria Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii sunt in continua scadere.

De exemplu, la specia caras anul de varf a fost 1977, cand s-au capturat 4.773 de tone, de atunci cantitatile scazand drastic, pana la 1.610 tone in 1990 si 910 tone la ultimul bilant care apare in statistica. La fel stau lucrurile si la crap, specie din care in 1964 se capturau 1.028 de tone, in 1984, 189 tone, iar in 2003, doar 185 de tone.

"Dupa parerea mea, nu va mai fi ce-a fost odata. Deversarile astea din statiile de canalizare, deversarile industriale, toate afecteaza Delta. Uitati-va numai la Tulcea cate guri de deversare in Dunare sunt in oras! Mai incolo, de la nu mai stiu ce ferma de porci pana la Nufaru, sunt alte guri de deversare.

Eu nu stiu ce statii de epurare au acolo daca nu poti sta pe malul Dunarii din cauza mirosului!", declara directorul departamentului de Ihtiologie si Biodiversitate din Institutul National de Cercetare Delta Dunarii (INCDD), cercetatorul Vasile Otel.

Braconajul este una dintre cauzele scaderii ingrijoratoare a faunei piscicole. Centralizatorul privind actiunile organizate pentru combaterea braconajului piscicol in perioada ianuarie-septembrie 2007, intocmit de Comisia Judeteana Antibraconaj, confirma acest lucru: 22.246 kilograme de peste confiscate de la braconieri, 13.848 unelte de pescuit, 42 de barci si 19 motoare, si – vedetele sezonului – doua aparate "de pescuit" electrice.

Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul Zilei

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri