Odata cu renuntarea la termoficarea centralizata, in aprilie, Primaria Bistrita a ramas pe cap cu 5.800 de tone de pacura, primita de-a lungul mai multor ani din rezerva de stat. Pacura se afla in cisterne in curtea Uzinei Termice si autoritatile locale nu stiu ce sa faca cu ea.
Solutia gasita de Administratia Nationala a Rezervelor Statului (ANRS) a fost ca serviciul de termoficare sa gaseasca pe cont propriu o centrala termica la care sa transfere pacura.
Serviciul de termoficare al municipalitatii, structura infiintata pe scheletul fostului Proditerm (pentru a conserva activele societatii si a supraveghea centralele termice ale institutiilor aflate in subordinea primariei), a lansat un SOS catre Consiliul Local Bistrita.
Directorul serviciului, Doru Dobos, le cere consilierilor sa-l sprijine pentru a transfera pacura la alta centrala termica din tara si avertizeaza ca in sezonul rece aceasta nu mai poate fi pastrata in siguranta, „putand sa apara probleme ecologice”.
Ghid de rezolvare a problemelor
Insolita cerere i-a revoltat pe unii consilieri, care acuza municipalitatea ca a pasat problema. Consilierul local Andrei Rusu, manager al unei importante companii bistritene, spune ca vina pentru tergiversarea lucrarilor ii apartine si directorului de la termoficare, Doru Dobos care n-a insistat suficient la ANRS pentru a-si lua vagoanele de pacura inapoi.
„Cinci luni a avut domnul Dobos la dispozitie pentru a face ceva si n-a facut nimic. A trimis doua hartii in loc sa se deplaseze la Bucuresti, sa bata la usi, sa ceara audiente si sa insiste. Si imediat da frigul, pacura ramane ingropata in pamant si va dati seama de consecinte”, a spus Andrei Rusu.
De cealalta parte, directorul Dobos se apara spunand ca oricum n-ar fi avut nicio sansa cu audientele. „Cei de la Administratia Nationala a Rezervelor sunt in subordinea directa a primului-ministru, iar seful are rang de secretar de stat. Credeti ca ar fi stat de vorba cu mine?”, a spus Dobos.
In plus, acesta sustine ca problema este mai complicata decat pare la prima vedere, deoarece ANRS asteapta bani dupa falimentarea societatii de termoficare bistritene, Proditerm figurand cu o datorie de 6.000.000 de lei.
Directorul de la termoficare spune ca a incercat si solutia sugerata de ANRS, dar fara succes: „Am incercat sa gasim orase care sa aiba nevoie de pacura, in sudul tarii, toti au carbuni la rezerve, iar in Transilvania centralele orasenesti au rezervele complete si nu au spatii de depozitare”.
Primarul Bistritei, Vasile Moldovan, le-a cerut juristilor municipalitatii sa anunte ANRS ca primaria nu-si asuma responsabilitatea privind soarta pacurii, daca Administratia Rezervelor Statului nu o ridica in timp util.
In schimb, viceprimarul liberal Ioan Turc crede ca reactia celor de la rezervele statului tine de inertia sistemului si se ofera „sa deschida niste usi ministeriale pentru a rezolva problema”.
Garda de mediu studiaza problema
Inspectorul-sef de la Garda de Mediu Bistrita-Nasaud, Gratian Morariu, recunoaste si el ca problema pacurii din Uzina Termica e complicata: „Am mai avut un singur caz de acest gen la Fabrica de Hartie Hicart din Prundu Bargaului. Atunci, 200 de tone de pacura au stat cinci ani in depozite dupa inchiderea fabricii si nu s-a intamplat nimic cu ea. Sa speram ca avem noroc si data aceasta, desi e vorba de o cantitate mult mai mare. Oricum, situatia este o premiera si trebuie sa ma consult si cu alti colegi din tara sa vedem ce e de facut”, spune seful Garzii de mediu.
Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul Zilei