Evenimentul Zilei: Schimbarile climatice distrug pielea si ochii

De Ziua Mondiala a Sanatatii, OMS atrage atentia asupra numarului in crestere al persoanelor cu probleme de vedere si cancer.

Din ce in ce mai multe persoane se vor imbolnavi in anii care urmeaza de cancer de piele sau afectiuni respiratorii, din cauza schimbarilor climatice, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). De Ziua Sanatatii, sarbatorita astazi in toata lumea, autoritatea trage un semnal de alarma asupra efectelor negative pe care incalzirea globala si subtierea stratului de ozon, cauzate de poluarea excesiva, le au asupra sanatatii oamenilor.

„Eliberarea poluantilor in atmosfera distruge stratul de ozon, care conduce la o expunere mai intensa a oamenilor la radiatiile ultraviolete, ceea ce duce la cancer de piele si cataracta”, se arata intr-un comunicat al OMS.

Trei milioane de cazuri noi de cancer, anual

In fiecare an, aproape trei milioane de oameni sunt diagnosticat i cu un tip de cancer de piele, iar numarul lor e in crestere, arata datele OMS. Situatia nu este straina nici romanilor.

„La noi a scazut media de varsta a persoanelor cu cancer cutanat, la 25-30 de ani. Copiii sunt dusi la plaja de foarte devreme, 80% din expunerea la soare se face pana la varsta de 18 ani. Ne nastem cu un capital solar (n.r. – capacitate de a ne apara de efectele soarelui) pe care il epuizam astfel foarte repede”, explica Oana Clatici, medic dermato-venerolog la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti.

20% dintre persoanele cu cataracta, victimele poluarii

OMS pune pe seama expunerii prelungite la radiatiile UV din ce in ce mai periculoase si cresterea numa rului de pacienti cu cataracta.

„Cataracta este o afectiune a ochiului, care se poate explica prin faptul ca lentila din interiorul ochiului isi pierde transparenta, din cauza degenerarii fibrelor din cristalin. Se stie ca ultravioletele au un rol in distrugerea acestor fibre”, explica doctorul Mihai Ghi- ta, medic specialist oftalmolog de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Potrivit estimarilor OMS, aproape 15 milioane de oameni orbesc anual din cauza cataractei, iar 20% din cazuri sunt urmarea expunerii la soare. Nediagnosticata la timp, cataracta poate duce la pierderea vederii sau la complicat ii de tipul glaucomului, mai spun doctorii.

Autoritatea de sanatate sustine ca exista masuri pe care fiecare persoana le poate lua pentru reducerea poluarii si, implicit, a incidentei bolilor.

Astfel, OMS sustine renuntarea la autovehiculul personal si mersul pe bicicleta sau in mijloacele de transport in comun, lucru care ar putea reduce emisiile de dioxid de carbon. „Implicit, se va reduce si riscul aparitiei bolilor respiratorii”, se mai arata in comunicatul OMS.

MUTATII

Virusurile nu-si mai respecta „programul”

Schimbarile climatice, cauzate de poluare, dau peste cap „programul” virusurilor care se transmit pe cale aeriana, apreciaza specialistii. „Din cauza incalzirii globale, virusurile nu-si mai respecta sezonalitatea, iar lipsa igienei agraveaza situatia. In Romania, am avut epidemie de sindrom respirator acut sever, iar in urma cu doi ani, epidemie de meningoencefalita”, spune doctorul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals” din Bucuresti. Mai mult, OMS apreciaza ca si bolile respiratorii, de tipul astmului, vor avea in anii care urmeaza o perioada de varf, mai ales in randul orasenilor. Asta pentru ca aerul din orase a devenit extrem de toxic, din cauza gazelor de esapament.

Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul zilei

spot_img

Ultimele știri